Published On: Mon, Dec 9th, 2013

RADONČIĆ: U 2014. godini u BiH nas čeka antikorupcijski ‘tsunami’

SARAJEVO-Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je u ponedjeljak kako će u 2014. godini uslijediti “tsunami” u borbi protiv korupcije u BiH, čime će se potvrditi odlučnost njenih vlasti da se odlučno uhvate u koštac s tim problemom.

“Već u idućoj godini očekujem ‘tsunami’ u BiH u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, u kojemu neće biti nedodirljivih”, kazao je Radončić u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije u državama jugoistočne Europe, organiziranoj povodom 10. obljetnice usvajanja konvencije Ujedinjenih naroda o borbi protiv korupcije.

Radončić je ovom prigodom kazao kako je za BiH borba protiv korupcije iznimno važna jer ta pojava izravno utječe na širenje siromaštva u zemlji.

Ne bude li proveden scenarij odlučne borbe protiv korupcije uslijedit će “veliki socijalni nemiri sa svim posljedicama koje iz toga proistječu”, ocijenio je ministar sigurnosti BiH.

Po Radončićevim riječima, jezgra korupcije u BiH je na područjima poput javnih nabavki, poreznih utaja i carinskih prijevara.

On smatra kako je korupcija jedan od najopasnijih vidova kriminaliteta koji ugrožava temelje pravne države te da u suočavanju s tim problemom moraju sudjelovati svi, pri čemu posebnu zaštitu treba osigurati onima koji riskiraju prijavljujući korupciju i zloporabe.

“Takozvani zviždači su za mene nova vrsta heroja i oni iskazuju posebnu vrstu domoljublja”, kazao je Radončić.

Ilustrirajući što je do sada urađeno iznio je podatak kako je u protekle dvije godine u BiH uhićeno i procesuirano oko stotinu službenika različitih agencija za provođenje zakona koji su bili povezani sa slučajevima korupcije. Dodao je kako ključ uspjeha u borbi protiv korupcije biti važna razmjena iskustava sa susjednim zemljama.

Suradnju država jugoistoka Europe posebnom je porukom pozdravio Juri Fedotov, ravnatelj Ureda UN za droge i kriminal (UNODC).

“Korupcija utječe na sve i svugdje”, kazao je Fedotov u video poruci emitiranoj na konferenciji.

Fedotov je istaknuo kako je za cijeli jugoistok Europe ovo zajednički problem pa Ujedinjeni narodi snažno podupiru svaku vrstu suradnje na planu borbu protiv korupcije.