Published On: Ned, velj 24th, 2013

RADONČIĆ: SDA i Bakir Izetbegović doveli vehabije

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije i Bakir Izetbegović doveli su vehabije u BiH i zajedno s Islamskom zajednicom ne čine dovoljno da se suprostave širenju tog pokreta, izjavio je Srni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.
Radončić smatra da Islamska zajednica i SDA moraju politički edukuju vehabije, jer je to prvenstveno njihova odgovornost.
On ističe da su SDA i Izetbegović dovođenjem vehabija najviše štete nanijeli bošnjačkom narodu, jer prakticiraju vjere koja nije autohtona, a onda i BiH.
“Problem vehabizma u BiH je ojačan ili će biti još veći zato što oni koji su ga doveli i oni koji ga provode unutar Islamske zajednice ne čine dovoljno napora da se demokratskim sredstvima suprotstave njegovom širenju”, navodi Radončić.
Prema njegovim riječima, treba koristiti i sva moguća ekonomska sredstva da se ljudi zaposle, jer bi tada bili manje podložni svakoj vrsti manipulacije.
Ministarstvo sigurnosti BiH, dodaje Radončić, ulažu maksimalne napore zajedno sa sigurnosnim službama da na najbolji način spriječe terorističke aktivnosti u BiH.
“Moja je procjena da BiH nema alternativu, osim ići europskim putem. Opasnost od terorizma je ista kao iu mnogim drugim postratnim zemljama, jer je lakše doći do sredstava za izvršenje terorističkog djela zbog mnogo zaostale streljiva, granata i eksploziva”, smatra Radončić.
Unatoč svemu tome, Radončić smatra da se građani u BiH mogu osjećati sigurno isto kao građani bilo koje europske zemlje.
Vraćanje predavača u travničkoj medresi Safeta Durgutija sa hrvatske granice, jer je osam godina bio na listi Komiteta za protivterorizam Vijeća sigurnosti UN, Radončić ocjenjuje suverenim pravom Hrvatske da to učini ako smatra da predstavlja opasnost po njezinu nacionalnu sigurnost.
Terorizam je globalan proces, naglašava Radončić i ističe da će BiH imati velike izazove stvoriti prostor sigurnog življenja. On je dodao da nadležne agencije zbog toga čine maksimum da spriječe bilo koji oblik kaznenog djela, pa i terorizma.
Najavljenu tribinu vehabijskih vođa iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića i Bužima Bilala Bosnića, koja će se održati u Tuzli, Radončić smatra pravom svakog pojedinca da mirno propagira ideološka, ​​vjerska, politička i druga uvjerenja.
Vehabizam i terorizam su dvije odvojene stvari i ne mora značiti da je netko tko je vehabija povezan i sa terorizmom, zaključuje Radončić.