Published On: Fri, Aug 14th, 2015

RADONČIĆ: Dodikova dijagnoza bh. pravosuđa je točna

– O tome sada ne želim da razmišljam, bar ne prije rujna. SBB nije opterećen ulaskom u vlast. Sačekat ćemo još nekoliko mjeseci, pa ćemo eventualno početi razmišljati koji je koncept izlaska iz krize. Neka SDA još neko vrijeme pokazuje svoju nemoć, neznanje i nedostatak liderstva – rekao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u razgovoru za Press.
– Da bismo sudjelovali u vlasti, mora se prvo teško pregovarati, kao prvo, o depolitizaciji pravosuđa i istjerivanju kriminalaca iz tužiteljskih ureda, koji vode političke procese, a štiti ih SDA. Naravno, potreban je i ekonomski plan. Ne mogu prihvatiti budalaste izjave Bakira Izetbegovića da će zaposliti 100.000 ljudi i sutra, kao koalicijski partner, snositi odgovornost za nešto što i sam nazivam glupošću. Ako bi SBB eventualno razmišljao o vlasti, imali bismo svoj veliki program koji se naslanja na britansko-njemačku inicijativu – naglasio je Radončić.
Dodao je kako nije postavio uvjet da bude predsjedavajući Vijeća ministara, ali kako očekuje da se u slučaju ulaska SBB-a u vlast moraju promijeniti vlade počev od županija, pa sve do Vijeća ministara.
– Često sam bio kritiziran kod Bošnjaka jer sam govorio da legitimni izborni pobjednik kod Hrvata HDZ BiH treba činiti Federalnu vladu. Ponavljam i danas, bez HDZ-a nema rješenja. Onaj tko ima najviše ruku, a prije toga prihvati zajedničku proeuropsku platformu, ne može biti isključen iz vlasti. Ako SNSD prihvata takvu reformsku politiku, koja se odriče nepotrebnog separatizma, ne vidim niti jedan razlog što ne mogu participirati u vlasti – zaključio je Radončić.