Published On: Pet, lip 24th, 2016

RADONČIĆ: Regija se trese samo je u F BiH situacija stabilna, još da Ivanić i Dodik ne igraju ping-pong

Lider SBB-a Fahrudin Radončić optužio je predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika i Mladena Ivanića da se natječu u tome tko će praviti veće opstrukcije na europskom putu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Mi smo nažalost u jednoj političkoj zbilji gdje imamo SNSD, a sad i gospodina Ivanića, gdje se oni često takmiče ko će praviti veću opstrukciju, odnosno glumiti većeg Srbina. A ja mislim da će najveći Srbin biti onaj koji pomogne BiH na njenom evropskom putu i na putu ekonomskog oporavka. U ovom trenutku mi imamo dvije milijarde i gotovo 87 milijuna preko toga slobodnih sredstava koja se ne koriste, plaćamo penale. Umjesto da se okrenemo tome, mi gledamo kako da opstruiramo taj odlazak, igrajući se nadležnosti između entiteta i države. Ja iskreno očekujem da će gospodin Ivanić naći toliko demokratskog kapaciteta i državničke odgovornosti i da ćemo to imati deblokirano u ponedjeljak, kada bude sjednica Predsjedništva – rekao je Radončić gostujući i Dnevniku D Federalne televizije.

Izrazio je nadu kako će kod Dodika, ipak, prevladati mudrost jer je on, kako je rekao pragmatičan političar.

“Mi smo napravili jednu asimetričnu situaciju – da izborni pobjednik iz RS-a ne čini Vijeće ministara, i to je legitiman izbor. Gospodin Čović to maksimalno zna, gospodin Izetbegović, mi. Ali, gospodin Dodik to također maksimalno koristi da opstruira europski put BiH. Ja mislim da će on, kao jedan pragmatičan čovjek, shvatiti da je ovih nekoliko dana zaista vrlo delikatna situacija i da će ono što on i Ivanić igraju ping-pong, u smislu tko je odgovoran ako se nešto da da se “prenesu nadležnosti”, a pregled obrane i koordinacijski mehanizam to nisu, mi ne možemo kao građani plaćati. Ni kao građani Federacije BiH, ni kao građani RS-a. Ja u tom smislu očekujem da će gospodin Dodik pokazivati jednu dozu mudrosti koja je neophodna ovoj zemlji”.

Radončić je kazao i kako je situacija u Federaciji BiH stabilna zahvaljujući SBB-u, dok se kako je rekao „regija trese“ .

Vidite šta se događa u regiji: stiuacija u Makedoniji je kaotična; u jednoj stabilnoj zemlji Europske unije – Hrvatskoj, došlo je do potpunog raspada sustava; u Crnoj Gori je opozicija praktično na silu ušla u vlast; na Kosovu su bačeni suzavci; regija se trese. U RS-u imate strašan sukob SNSD-a i SDS-a, i jedino u Federaciji BiH imate potpuno stabilnu političku situaciju zahvaljujući kompromisu i toleranciji prvenstveno SBB-a. Nama je skočio posjet turista za 30 posto jer je ovaj prostor dobro miran i politički stabilan. Ja zaista hoću da svima koji u našoj strpljivosti ne vide državnu odgovornost, odgovornost prema narodu, nego vide neku vrstu kukavičluka, poručim da je to loša procjena. Mi smo ozbiljni ljudi i mi najviše brinemo o narodu – kazao je Radončić.

Prema njegovim procjenama koalicija SDA- SBB na izborima će osvojiti 75 posto glasova birača.

Govoreći o mogućnosti riješenja za Mostara kazao je „ako Izetbegović i Čović nisu optimisti ne mogu ni ja biti“. Cijeli intervju pogledajte u video prilogu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>