Published On: Mon, Jun 17th, 2013

Radončić: Razmislićemo o ostanku u »šestorci«

BANJALUKA – Predsjednik Saveza za bolju budućnost / SBB / BiH Fahrudin Radončić ocijenio je da se stvari unutar vladajuće političke “šestorke” na razini BiH usložnjavaju, te dodao da će ova stranka dobro razmisliti da li će ostati u njoj.

 

Radončić smatra da su sami odnosi takvi da ih treba preispitati, jer je “očito da kod zakona koje su predložili SDP BiH i SNSD postoji problem u provođenju i da njihovi odnosi nisu najbolji”.

“Što se tiče SBB-a, dobro ćemo razmisliti, jer s jednim ministarskim mjestom na razini BiH i nijednim u federalnoj vladi nisam siguran da treba da nosimo teret percepcije da smo dio vladajućih struktura”, rekao je Radončić za Alternativnu televiziju.

Prema njegovim riječima, SBB BiH ima svoje organe, a konzultirat i bazu, nakon čega će donijeti odgovornu odluku u najboljem interesu građana.

Govoreći o mogućnosti izvanrednih izbora, Radončić je rekao da ta ideja SDP-a dolazi iz dijela stranaka koje su 10 godina u vlasti i da je nekima potreban “popravni ispit”, te da SBB rado prihvaća takve ideje.

On je rekao da nije blizak Zlatku Lagumdžiji ni politici SDP-a i da je SBB u Vijeće ministara BiH ušao s jednim ministarskim mjestom kako bi dao doprinos ekonomskom razvoju.

Odgovarajući na pitanje da li je realno usvojiti izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH kako bi se eventualno proveli izvanredni izbori, Radončić je rekao da je sve realno ako političke stranke hoće, kao i da ne postoji legalni način prekompozicije federalne Vlade osim novih izbora.

Govoreći o prosvjedima u Sarajevu, Radončić smatra da oni nisu imali nacionalnu pozadinu, ali jesu političku, izrazivši bojazan da su u njima participirale određene stranke iz Federacije BiH.

On je dodao da Ministarstvo sigurnosti, na čijem je čelu, nema operativnih nadležnosti, te da je situacija eskalirala na način na koji nitko nije očekivao.

“Mislim da su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i kantonalni MUP u konzultaciji s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske izabrali najbolje vrijeme za intervenciju. Činjenica da nismo imali poginulih, ranjenih i pretučenih najbolje govori u prilog tome”, rekao je Radončić.