“Čović je euroatlantski opredijeljeni lider svoje stranke i vrsni ekonomist i, što se tiče ekonomskih programa naših stranaka, između SBB-a i HDZ-a postoji visok stupanj suglasnosti”, naveo je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić potvrdivši agenciji Srna da se sastao u nedjelju navečer u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. “Mi smo po običaju razgovarali vrlo […]

" />
Published On: Pon, stu 3rd, 2014

Radončić: Prije svih koalicija treba zaustaviti SDA

“Čović je euroatlantski opredijeljeni lider svoje stranke i vrsni ekonomist i, što se tiče ekonomskih programa naših stranaka, između SBB-a i HDZ-a postoji visok stupanj suglasnosti”, naveo je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić potvrdivši agenciji Srna da se sastao u nedjelju navečer u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Mi smo po običaju razgovarali vrlo direktno i otvoreno”, rekao Radončić i dodao kao su razgovarali o ukupnoj političkoj situaciji i mogućim koalicijama unutar sva tri nacionalna korpusa na razini županija, entiteta i BiH.

Potvrdio je kako čvrsti stavovi SBB-a BiH prema kojima teška ekonomska kriza može biti prevladana samo korjenitim ekonomskim, socijalnim i političkim promjenama u skladu sa izbornim rezultatima nailaze na apsolutnu podršku kod svih političkih lidera s kojima je do sada razgovarao.

Upitan kada će i s kojim političkim liderima iz Republike Srpske razgovarati o principima uspostavljanja vlasti nakon izbora u BiH, lider SBB-a je rekao da će njegova stranka sačekati rasplet u Srpskoj.

“Sačekat ćemo rasplet u Republici Srpskoj iz prostog razloga što posljednjih dana medijski dobivamo kontroverzne informacije o tome da je u petak SNSD napravio vladajuću većinu, a jučer smo već imali neke druge poruke od lidera SDS-a Mladena Bosića”, naveo je Radončić.

Usprkos tome, on najavljuje da će razgovarati sa obje najjače stranke iz Republike Srpske, kao što je bilo i prije četiri godine, jer u SSB-u smatraju da je najvažnije dobiti ekonomski potentnu “državnu vladu” i ispoštovati princip da se u sva tri nacionalna korpusa naprave natpolovične koalicije, i to u smislu nacionalnog predstavljanja Srba, Hrvata i Bošnjaka.

“To znači natpolovično predstavljanje u Republici Srpskoj jedne stranke ili jedne koalicije. Kod Hrvata je to riješeno natpolovičnom pobjedom HDZ-a, a kod Bošnjaka tek treba da se vidi u kom će smislu ići to profiliranje”, zaključio je Radončić.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH izjavio je kako njegova stranka u pregovorima s političkim partnerima zahtijeva da prije formiranja bilo kakvih koalicija, SDA mora prestati s imenovanjima kakva su bila u slučaju direktora Razvojne banke Federacije BiH i nekim drugim institucijama.

“Napominjemo i da je Vlada FBiH s Nerminom Nikšićem na čelu, u tehničkom mandatu i da nema pravo na imenovanja koja više nemaju nikakav izborni legitimitet”, rekao je Radončić.

Podsjećamo, SDA je izazvala buru u javnosti imenovavši Salku Selmana za čelnika Razvojne banke Federacije BiH. Selman, koji obnaša čak pet stranačkih dužnosti, radi te fotelje odrekao se svih svojih uloga u stranci. No, iako je prije službenog sjedanja skinuo stranački ”teret” s leđa, njegovo imenovanje ostaje u sjeni kršenja zakona koji kaže kako na čelo te institucije ne smije zasjesti stranački čovjek.