Srijeda, 24 travnja, 2024

Radončić predložio neizravni model, a Izetbegović “novi”

Must Read

Predsjednici HDZ-a 1990. Martin Raguž, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokušali su napraviti pomak pa i ovim sastankom

Ne osjećam se uopće krivim za nepostizanje dogovora mada neki pokušavaju to tako i prikazati – kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka političkih lidera iz FBiH koji je jučer održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Domaćin sastanka pet lidera iz FBiH bio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pokušali približiti stavove

Predsjednici HDZ-a 1990. Martin Raguž, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokušali su napraviti pomak pa i ovim sastankom. Sastanak je organiziran, kako je Čović objasnio, prije svega s namjerom da bi se nastavilo razgovarati o stvarima koje su prioriteti, posebice o provedbi presude u slučaju “Sejdić – Finci”. Cilj je bio približiti stavove lidera, ponovno sagledati koncepte i modele, no i ovoga puta sastanak nije uspio. Bošnjačke stranke su i dalje bez jedinstvenog stava kako riješiti problem, a prema izjavama pojedinih lidera, očito je da je predizborna kampanja počela. – Jasno mi je gdje su problemi i pokušavao sam na svakom sastanku da ojačamo povjerenje, a što je ključ uspjeha – kazao je Čović i dodao da osnovni princip da jedni drugima ne biramo predstavnike mora biti ispoštovan. SBB je na sastanku predložio da se vrati na mogućnost neizravnog izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali SDA nije za to, kao ni SNSD i SDS, i to je politički potpuno legitimno – kazao je u izjavi za medije nakon završetka sastanka predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić. Problem je, kako je Radončić izjavio, jer je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ponudio na sastanku liderima jedan koncept koji nije znao obrazložiti jer su mu ga sastavili savjetnici. Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kaže da novog prijedloga nije bilo te da su pokušali “utanačiti”, kako je naglasio, ono o čemu je ranije razgovarano. Sastanak je iniciran u dobroj namjeri da se pokušaju zbrojiti stavovi stranaka nakon svih prethodnih sastanaka koje smo imali.

Prekinut sastanak

Nije nam ni prvi ni zadnji put da se uvjerimo u činjenicu da svi sudionici ne vide stvari na isti način – kazao je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž kazao je da je sastanak prekinut u određenoj fazi. Istakao je da je spreman sudjelovati, ali ne i uvjetovati nekoga. Uvjeren je da “nitko nema pravo odustati od razgovora i pronalaženja rješenja”.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x