Published On: Pon, ožu 8th, 2021

RADONČIĆ O NABAVI CJEPIVA: Nesposobni bošnjački vrh želi se skriti iza Komisije

“Nakon što smo, kao Federacija BiH, definitivno ostalo jedini prostor u Europi koji još nije – ako ne računamo malo dobivanje sadake – nabavio niti jednu dozu cjepiva, Fadil Novalić se, tek sada, odlučio za žurnu sjednicu Vlade FBiH i formiranje radne skupine za nabavu cjepiva za građane Federacije”, napisao je na Facebooku Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Dodaje da je to sramota, nesposobnost, licemjerje i odvratan pokušaj da aktualni federalni premijer vlastitu nesposobnost, kašnjenje, nerad i posljedično ubijanje građana, podijeli s novoformiranom radnom skupinom.

Radončić piše da se Novalić, dok su drugi u regiji cijepili više od milijun svojih građana, sjetio sazivanja žurne sjednice.

“Uostalom, što će uopće radna skupina pored nadležnog premijera i nadležnog Ministarstva. Pravu radnu skupinu je trebalo formirati još prije pola godine i trebali su je isključivo činiti članovi Predsjedništva BiH (makar Džaferović i Komšić), članovi Vijeće ministara (Turković, Cikotić i Podžić), dopredsjednici dva doma u PSBiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić. Tako bi se vidjela njihova menadžerska i državnička sposobnost i međunarodni kontakti, čega očito nema”, mišljenja je predsjednik SBB-a.

On kaže da se, dok se u ozbiljnim državama nabavom spasonosnog cjepiva bave predsjednici države i premijeri, kod nas taj posao Novalić za kojega navodi da je kompromitiran, nakon kataklizmičnog zakašnjenja, sada prebacuje na razinu srednjerangiranih federalnih i kantonalnih dužnosnika i uglednih liječnika u Zastupničkom domu FBiH.

“Bošnjaci su, mora se napokon otvoreno reći, nesposobnošću svoje vlasti već brutalno poniženi, ali i kriminalno smrtno ugroženi od onih koji nas godinama uvjeravaju da su jedino oni prave patriote i zaštitnici naroda i države. Kako nas štite, sada je svakome jasno”, napisao je Radončić na Facebooku.

Podsjećamo, Vlada Federacija BiH potvrdila je na današnjoj žurnoj sjednici formiranje tima koji će uime Federacije BiH s proizvođačima pregovarati nabavku cjepiva.

Za predsjednika “Ad hoc” tima izabran je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član kriznog stožera Ministarstva doktor Davor Pehar.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice da je, nakon što je postalo jasno da mehanizam COVAX-a na državnoj razini nije funkcionalan, Federacija BiH morala reagirati u proceduri nabavke cjepiva.

– Poslali smo zahtjev institucijama i osobama za koje smatramo da trebaju biti dio ad hoc tima, ali i za ekspresno djelovanje u nabavci cjepiva. Uključili smo Parlament FBiH, tri županije koje imaju kliničke centre i Zavod za javno zdravstvo. Ovaj tim bi trebao na sjednici u Mostaru 11. ožujka dostaviti prijedlog ugovora o nabavci cjepiva koji će podrazumijevati cijenu, dobavljača, tip cjepiva i količinu. Donijeli smo odluku da količina ne može biti veća od 400.000 cjepiva , jer još uvijek očekujemo cjepiva od COVAX-a i programa Europske unije. Također cijena cjepiva ne može iznositi više od 12 milijuna KM – kazao je Novalić.