Published On: Fri, Sep 27th, 2013

Radončić: Nisam uvjeren u dogovor HDZ-a i SDA

SARAJEVO – Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH rekao je da nije uvjeren da su HDZ BiH i SDA postigli konkretan politički dogovor u vezi sa realizacijom odluke “Sejdić-Finci”.

“Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao me telefonom. To što sam čuo od njega nisam shvatio da ima bilo kakvog sporazuma te dvije stranke. Što se tiče SBB-a, mi ne vjerujemo dok ne vidimo papire”, rekao je Radončić novinarima u Sarajevu.On je poručio da SBB “navija da HDZ i SDA naprave dogovor, ali da ne može podržati ništa unaprijed”.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od sastanka političkih lidera iz BiH sa dužnosnicima EU 1. listopada u Bruxellesu, Radončić je rekao da SBB BiH pravi ozbiljnu strategiju i čeka da vidi šta će uraditi HDZ i SDA.

“Ako oni naprave potentan politički plan, mi ćemo ga rado podržati, ali u trenutnoj situaciji bojim se da sam pesimist. Možda nešto uradimo po pitanju mehanizma koordinacije, a što se tiče provođenja odluke ‘Sejdić i Finci’ vidite i sami da to netko doživljava kao provođenje odluke Suda iz Strasbourga, a netko kao kompletno rješavanje hrvatskog pitanja u BiH”, rekao je Radončić.

Rukovodstva HDZ-a BiH i SDA dogovorila su jučer u Sarajevu principe provođenja odluke “Sejdić i Finci”, među kojima je najvažniji da jedan narod ne bira drugom političke predstavnike.Nakon sastanka, lider HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekli su da su ove stranke dogovorile intenziviranje suradnje u narednom periodu.

SRNA