Published On: Wed, Aug 26th, 2015

Radončić (ne)želi u vlast, Bosić protiv SBB i SNSD-a

Iako se činilo da je SBB siguran ”igrač” koji ulazi u vladajuće strukture u FBiH i BiH, prema svemu sudeći, trakavica oko rekonstrukcije vlasti će se nastaviti. Radončić sada ne želi u vlast, a sve i da hoće Bosić je izričito protiv ulaska SBB-a i SNSD-a u Vijeće ministara.
Prihvatio sam poziv gospodina Dragana Čovića da me upozna sa stavovima vladajuće koalicije, ali nisam mu obećao bilo kakav ulazak SBB-a u vlast sa HDZ-om i SDA, niti je to realna opcija!
Ovo je jučer za “Nezavisne” izjavio lider SBB-a Fahrudin Radončić, kojeg su novinari telefonski zatekli na moru.
Radončić podsjeća da SDA “ni godinu od izbora nije uspjela napraviti vladajuću koaliciju u BiH po vertikali”.
“To je žalosno, i ako SDA to može napraviti s drugim političkim projektima – mi im čestitamo, ali u ovom trenutku nismo spremni razgovarati o ulasku SBB-a u vlast na bilo kojoj razini. I poruku gospodina Izetbegovića nismo shvatili kao direktan poziv u vlast, nego više kao ponudu da se sami prijavimo u tu vrstu opcija”, rekao je Radončić te istaknuo kako ostaje pri izjavi da sa Izetbegovićem može razgovarati o mnogim temama važnim za BiH, ali ne i na temu ulaska u vlast.
On ističekako je, u ovom trenutku, SBB jedina oporbena stranka u Federaciji, “jer je SDA u vlasti, a SDP ima svoje direktore javnih preduzeća”.
“I DF, iako se predstavlja kao oporba, duboko je u vlasti, jer ima državnog ministra i zamjenika, potpredsjednika FBiH, u mnogim je kantonalnim vladama i ministarstvima, a isto se odnosi i na A-SDA i druge manje stranke.
Prema tome, SBB se kao jedina prava i moćna oporbena stranka neće gurati u to blato vlasti, gdje svugdje netko participira, a rezultata, uspjeha, ekonomskog prosperiteta i borbe sa radikalizmom nema”, zaključuje Radončić.
On navodi da u takvoj konstelaciji odnosa delegacija BiH ide na iznimno važan sastanak u Beč, uz neoborivu činjenicu da ne postoji Vlada Federacije BiH i “barem tri kantonalne vlade”.
Nakon svega, ovakav Radončićev stav baca novo svjetlo na proces, odnosno pokušaj prekompozicije vlasti na federalnoj i državnoj razini i sami pokušaj uspostavljanja nove većine u FBiH.
Naime, SDA i HDZ sada ostaju ponovo sa nategnutom većinom u FBiH (ako je uopće i ima), dok su, s druge strane, stvari na razini BiH, gdje participiraju SDA, HDZ, DF i Savez za promjene, sada potpuno jasne i izvjesne.
Ipak, iz SDA su i jučer ponovili da su otvoreni da se koaliciji priključe i SBB i HDZ 1990.
“Minimalna većina postoji, ali ona nije dovoljna, i zbog toga smo otvoreni za ulazak u vlast SBB-a i HDZ 1990. Nije sporna ni suradnja sa SNSD-om kada je u pitanju Reformska agenda”, kaže Edin Ramić, potpredsjednik SDA, navodeći da se to odnosi na federalnu razinu.
Kada je, pak, u pitanju Vijeće ministara, podsjeća da na ovoj razini postoji sporazum SDA, HDZ-a, DF-a i Saveza za promjene.
“SDA nema namjeru koalirati sa SNSD-om ili mijenjati Savez za promjene. A stranka je otvorena i za priključenje SBB-a zbog nekog šireg interesa”, ponavlja Ramić.
Ako je suditi prema stavu iz DF-a, a posebno nakon ovog Radončićvog “ne”, Federaciji i dalje prijeti “status quo”, ili, pak, dugoročna nestabilnost ukoliko SDA ne uspije osigurati većinu.
Naime, Reuf Bajrović, visoki dužnosnik DF-a i bivši ministar energetike, je ponovio da Milan Dunović, potpredsjednik FBiH koji dolazi iz ove partije, “ni po koju cijenu” neće dati potpis za mogući ulazak SNSD-a u Vladu FBiH, ali hoće za druge opcije ukoliko bude osigurana većina.
Istovremeno, Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, izjavio je kako je ova stranka spremna, eventualno, proširiti skupštinsku većinu na razini BiH, ali da među strankama koje bi mogle dati doprinos toj većini nema prostora za SNSD i SBB.
Bosić je, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Istočnom Sarajevu, rekao da SNSD i SBB nisu kompatibilni sa političkim projektom SDS-a i pokretanjem borbe protiv korupcije u BiH i Republici Srpskoj.