Published On: Fri, Dec 27th, 2013

Radončić: Iza sebe imamo jednu izgubljenu godinu

SARAJEVO – Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao da iza sebe imamo jednu izgubljenu godinu u smislu ekonomskog razvoja, zapošljavanja, borbe protiv siromaštva i borbe protiv sistemske korupcije.

Navodeći neke od aktivnosti SBB-a BiH, kazao je da je zahvaljujući zastupniku SBB-a BiH u federalnom parlamentu javnost saznala za najveće porezne dužnike u BiH, odnosno Federaciji BiH.

– Ovih dana smo, zahvaljujući našem federalnom zastupniku Hazimu Kapiću otkrili popis  najvećih plaća u javnim kompanijama. To je užas. Ne može čovjek u javnim kompanijama imati plaću 40 tisuća KM – istaknuo je Radončić.

Također, dodao je on, zahvaljujući pritisku SBB-a mislim da ćemo uskoro saznati i najveće dužnike PDV-a na državnom nivou.

Naveo je da je zahvaljujući zastupnici SBB-a BiH Aidi Čikić federalni parlament praktično donio zakon o zaštiti žiranata.

– Danas je prilika da kažemo, da razjasnimo tu dilemu, nismo zainteresirani za ulazak u federalnu vladu. Previše je kasno, previše je izgubljeno vremena. Upoznali smo koalicijskog partnera i mislimo da sa njim ne bi mogli da uradimo ništa što je u interesu za građane BiH – kazao je Radončić.

Druga odluka je, dodao je on, da izlazimo iz parlamentarne većine na federalnom nivou.

– Iz ugla opozicije konstruktivno ćemo podržavati sve ono što je u interesu građana, ali ćemo opoziciono kritizirati svu nesposobnost ili korumpiranost tog nivoa vlasti – kazao je predsjednik SBB-a BiH.

Tražimo, naveo je on, od federalne vlade da uvede limit na plaće u javnim kompanijama. To imaju mnoge zemlje.

Najavio je da će SBB BiH, po talijanskom modelu, ponuditi zakon o agenciji za upravljanje sudskim putem oduzetom imovinom. Naveo je da u ovoj zemlji ne treba agencija za oduzimanje imovine, to je isključiva nadležnost sudova.

– Očekujemo da ćemo se u idućoj godini naročito nakon listopada, okrenuti ka ekonomskom razvoju i dovođenju pravih, a ne predizbornih investitora. Sve stranke dovode neke predizborne investitore koji nakon izbora nestanu – kazao je Radončić.

Govoreći o Ministarstvu sigurnosti BiH na čijem je čelu, Radončić je kazao da je napravljen jedan novi duh i „rezultati tog duha se vide i osjećaju”.

– Već je počela borba protiv sistemske korupcije, i to građani vide. Uspjeli smo da donesemo, uz pomoć parlamenta, Zakon o programu zaštiti svjedoka. Time smo postali prva institucija u BiH koja je ispunila svoje obaveze iz struktuiranog dijaloga o pravosuđu sa EU – naveo je Radončić.

Predložili smo, dodao je on, zakon o borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, stavili smo u proceduru i već su prošle prvi krug čitanja, izmjene i dopune Kaznenog  zakona gdje će se sankcionirati ljudi koji idu da ratuju u paramilitarnim i parapolicijskim formacijama.

– Zakon o policijskim službenicima je nakon pet godina ponovo pušten u proceduru. Usvojene su restriktivne mjere protiv Irana – kazao je Radončić.

Po njegovim riječima, usvojena je i odluka o centralnoj kontakt-točki za suradnju sa Europolom nakon čega slijede pregovaranja o sklapanju operativnog sporazuma sa Europolom, što je posljednja moguća faza suradnje sa Europolom do punopravnog članstva.

– Da to nismo uspjeli prije desetak dana, čekali bi naredne tri godine da to uradimo zajedno s Kosovom – kazao je Radončić.

Podsjetio je da je pušten u rad server za razmjenu policijskih baza podataka između agencija.

– To godinama nije radilo. Za samo šest mjeseci razmijenjeno je 28 milijuna podataka između naših agencija – kazao je Radončić.

Zapriječena su 22 ilegalna prijelaza prema Crnoj Gori, „a sad to radimo sa Srbijom”.

– Prvi smo u regiji formirali operativnu grupu protiv ilegalne trgovine oružjem. Prvi smo također usvojili strategiju za borbu protiv trgovine ljudima. Prošlog tjedna je potpisan ugovor o zajedničkom centru za policijsku suradnju u Trebinju između Crne Gore, Srbije i BiH. To će značajno pomoći smanjenju prekograničnog kriminala. Što je najvažnije, smanjili smo broj lažnih azilanata za sedam posto i time izbjegli sankcije koje bi pogodile svakog građanina – kazao je Radončić.

Fena