Published On: Mon, Dec 23rd, 2013

Radončić: Inzistirat ću na sankcijama za Kutlovca i policajca koji je pokušao zataškati slučaj

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ponovio je danas da će inzistirati na sankcioniranju Edvina Kutlovca, v. d. komandanta bh. kontingenta Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu, koji je samovoljnim napuštanjem ove misije nanio štetu ugledu BiH.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s ovim slučajem, Radončić je ocijenio da se radi o neprofesionalnom ponašanju i dodao da će, osim na njegovom, inzistirati i na sankcioniranju jednog zamjenika direktora Granične policije BiH, koji je pokušao zaštititi takvo ponašanje, a koje je nanijelo sramotu svim bh. policajcima, koji, inače, veoma časno i hrabro obavljaju vlastiti posao.

Mišljenja je da bi neodgovoran postupak Kutlovca mogao imati negativne implikacije na budući status bh. policajaca u mirovnim misijama, odnosno ograničiti im pristup ključnim pozicijama, podsjećajući da je Kutlovac bio visoki oficir u bazi za operativne akcije.

Na dodatne upite u vezi sa situacijom u Južnom Sudanu, mogućim sankcijama protiv Kutlovca i mjestu gdje se on trenutno nalazi, Radončić je kazao da još nema procjena o tome da se trebaju povlačiti policijski kontingenti, te da se situacija u tom pogledu prati kontinuirano.

Istovremeno, nije htio prejudicirati kakve bi sankcije mogao snositi Kutlovac, uz opasku da je to stvar disciplinskog postupka, te potvrdio da se on nalazi u Sarajevu.