Published On: Tue, Oct 27th, 2015

RADONČIĆ: Imamo svoje ministre, Trhulj nam nije potreban

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić potvrdio je u izjavi za “Dnevni avaz” da se u popodnevnim satima u zgradi Predsjedništva BiH susreo s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem te federalnim premijerom Fadilom Novalićem i premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem.

– Tačno je da sam imao skoro dvosatni sastanak s predsjednikom Izetbegovićem te premijerima Novalićem i Konakovićem. Žao mi je što nisam vidio novinare na izlasku iz zgrade da im se obratim. Učesnike sastanka upoznao sam s četiri kandidata za ministarska mjesta u Vladi FBiH i radi se o relevantnim ličnostima i relativno mladim ljudima, koji mogu participirati u radu Vlade FBiH i pomoći premijeru Novaliću i Vladi da postignu još bolje rezultate. Špekulacije da se spominjalo ime Trhulja uopće nisu tačne, kao ni to da je SBB tražio mjesto premijera u Vladi KS. Tu ćemo popuniti samo ministarske pozicije koje su pripadale DF-u. Poznat je stav SBB-a protiv megalomanije i gramzivosti u pogledu zahtjeva za pozicije – kazao je Radončić, naglasivši da SBB ima svoje ministre i da im Trhulj nije potreban!

Razgovaralo se i o konkretnim projektima:

– Naišao sam na punu podršku čelnika SDA da se u FBiH nastave energetski projekti, pojača izgradnja koridora 5C, brze ceste ka Tuzli, te da se izvrši saobraćajno spajanje Krajine sa Sarajevom, dovođenje stranih investitora, kao i za više drugih strateških projekata koji su potpuno kompatibilni sa SDA-ovom strategijom razvoja FBiH u naredne tri godine.

Upitan šta je bila centralna tema razgovora o Kantonu Sarajevo, Radončić je odgovorio:

– Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, SBB je dobio podršku za izgradnju sjeverne i južne longitudinale, čime bi Sarajevo postalo prijestonica sa 14 uzdužnih traka, za izgradnju 1. i 10. transverzale, da i Vogošća postane dio Sarajeva, te da se s tri tačke iz prijestonice može priključiti na koridor 5C. Također, sagovornici su me upoznali s tim dokle se stiglo u dinamici poslova u nekim od tih projekata. Uz to, zajednički je naglašeno pitanje vodosnabdijevanja i potrebe jeftinijeg i efikasnijeg grijanja Sarajeva toplom vodom iz Zeničko-dobojskog kantona, te rješavanje još nekih od prioriteta. U njih spada i strateško rješavanje boljeg i jeftinijeg zdravstvenog sistema u KS.