Published On: Pon, lis 14th, 2013

Radončić i dalje za indirektni model izbora članova Predsjedništva BiH

Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić poručio je danas u Sarajevu da je za njega lično najbolji indirektni model izbora članova Predsjedništva BiH.

 

“Što se mene lično tiče, ja sam i dalje pristalica indirektnog modela izbora članova Predsjedništva BiH i mislim da će mi vrijeme dati za pravo da je to jedini koncept koji može da se efikasno i brzo provede tako da niko od naroda ne bude majorizovan, a da bude zadovoljena odluka `Sejdić – Finci` i da se omogući kandidovanje i onima iz reda ostalih”, rekao je Radončić novinarima.

 

On je podvukao da bi, da je učestvovao na na prvom sastanku političkih lidera sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Briselu, insistirao da oba modela, i indirektni i direktni izbor članova Predsjedništva BiH, budu razmatrani ravnopravno.

 

Prema njegovim riječima, rezultat posljednjeg dogovora u Briselu je da političkim akterima ovog procesa bude ponuđeno nešto što je minimum onoga oko čega su svi saglasni.

 

“Mi očekujemo do kraja sedmice da dođe do dogovora. Već imam dogovoren sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom, ali bilo kakav prijedlog sa razrađenim detaljima još nisam dobio”, rekao je Radončić.

 

Kao jednu od mogućih varijanti dogovora, on je pomenuo opciju da se prvi član Predsjedništva BiH iz Federacije BiH bira na osnovu broja glasova na nivou cijele Federacije, a drugi iz pet kantona gdje prvi kandidat nije dobio najviše glasova, ali na način da mu se računaju svi glasovi na nivou Federacije, što je ocijenio kao veoma direktan model.

 

“Ne želim da prejudiciram, jer bih radije da sačekamo da dobijemo tekst koji je praktično naš prijedlog, ali ga je Brisel usaglašavao, jer je našao tačke o kojima se svi slažemo”, naveo je lider SBB-a BiH.

 

Komentarišući činjenicu da se stranke iz Republike Srpske isključivo zalažu za direktan izbor članova Predsjedništva BiH, Radončić je napomenuo da je pred predsjednikom Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović rekao da se političke partije ne mogu ponašati na način da dvije stranke iz Srpske kažu “ovo je naše, nas ostalo na zanima i to više nije naš problem”.

 

Prema njegovim riječima, pet stranaka iz Federacije BiH možda misli da je indirektan izbor najbolji, tako da bilo koja isključivost nije put ka rješenju problema.

 

“Možda to pomaže političarima iz Srpske da se osjećaju komotno i izvan problema, što je dobra, ali ne i korektna politička pozicija prema BiH”, zaključio je Radončić.

 

On je potvrdio da nema novih rokova, nego i dalje ostaje obaveza političarima u BiH da pitanje “Sejdić-Finci” riješe do sljedećih izbora, odnosno što prije.

 

Radončić je dodao da do kraja sedmice očekuje radnu verziju prijedloga oko kojeg svi politički lideri treba da se izjasne. “Ne treba sa igrati katastrofičnih scenarija. Niko nije toliko neozbiljan da nije svjestan posljedica”, zaključio je Radončić.

Avaz