Published On: Čet, kol 19th, 2021

RADONČIĆ: Dogovor o Izbornom zakonu vodi relaksiranju odnosa između Bošnjaka i Hrvata

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je da bi dogovor o reformi izbornog zakonodavstva vodio relaksiranju odnosa između Bošnjaka i Hrvata.

“Mislim da su prijatelji iz HDZ-a i SDA predugo razgovarali u četiri oka o toj temi. Oni imaju svoj legitimitet i ja to poštujem. Ali se pokazalo da taj način rješavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa nije dao rezultat. Odnosno, sada nemamo nijedno potentno rješenje koje bi dovelo do toga da hrvatski korpus shodno Daytonskom mirovnom sporazumu bira svog člana bh. Predsjedništva ili da imamo relaksiranu situaciju kada je riječ o domovima naroda. A posebno kada govorimo o izbornim standardima, da imamo elektroničku evidenciju birača i prestanak brutalnih izbornih krađa koje se događaju svake dvije godine. Zato očekujem da ćemo uz pomoć gospode Schmidta, Nelsona i Sattlera prije Nove godine doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve i gdje će svi biti maksimalno spremni na kompromis da iduću izbornu godinu imamo po novim, poštenim pravilima, gdje bi se stvarno iskazala volja građana”, izjavio je Radončić za bh. izdanje Večernjeg lista.

Govoreći o izlasku iz krize u kojoj se nalazi BiH, Radončić je poručio da ćemo se morati vratiti dijalogu i harmonizaciji unutarbošnjačkih, bošnjačko-hrvatskih, bošnjačko-srpskih i srpsko-hrvatskih odnosa u BiH.

“Kako unutarentitetskim tako i našim regionalnim odnosima, smirivanju situacije prema Hrvatskoj te Srbiji i Crnoj Gori. Nema alternative osim razgovora i koliko god to izgleda kao nemoguća misija, to će se morati dogoditi. Moramo urediti svoju zemlju uz pomoć međunarodne zajednice i u tom smislu njena medijacija je dobrodošla. Ali, ponavljam, sve ovisi o vladajućim političkim strankama koje za sada ne pokazuju očekivani entuzijazam, jer žele sačuvati vlast na svaki način”, smatra Radončić.

Odgovarajući na upit o mogućem povlačenju s pozicije predsjednika SBB-a, Radončić je kazao da će o tome odlučiti stranački kongres.

“Sve općinske organizacije predložit će kandidate. Sada već osjećam veliki pritisak članstva da ostanem na čelu SBB-a, pogotovo jer jačaju neke dekadentne tendencije, ako hoćete da budem precizan, protiv BiH i bošnjačkog korpusa. Moja je prirodna želja povući se, ali ja ću učiniti ono što bude volja SBB-a. Moja je zamisao da se stranka prenese na mlađe ljude. Hoće li se to dogoditi u listopadu ove godine ili za dvije godine, odlučit će članstvo”, kazao je Radončić, prenosi Fena./HMS/

 

 

 

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mićo
Mićo
1 godina prije

Heheheheh

QUATRO
QUATRO
1 godina prije

Ščepi neko prodrmao kavez,pa nešto laprda,laprda,laprda

Mene kliču Hassan
Mene kliču Hassan
Šta ti kažeš na ovo?  QUATRO
1 godina prije

Ma Fahro je stari munafik, doć će on tobe (pameti) već do jacije…

vito
vito
1 godina prije

Hm..

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Sigurno bi izmjena Izbornog zakona u smijeru da bošnjaci ne mogu nikad više birati Hrvatima zastupnike u Domovima naroda i člana Presjedništva u značajnoj mjeri relaksirala odnose između ova dva naroda.
Ovo je postalo jasnim i u diplomatskim krugovima u EU i MZ, ali i mislećim bošnjačkim intelektualcima i onoj obrazovanijoj strukturi ljudi unutar bošnjačkog korpusa.

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Mene kliču Hassan
Mene kliču Hassan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

bošnjački intelektualci mi zvuči kao oksimoron…

Mene kliču Hassan
Mene kliču Hassan
1 godina prije

I ovo je gadan licemjer i munafik, jedne hefte misli jedno a naredne hefte je siguran u suprotno! Fahro mi se često doima kao onaj dečko koji skuplja loptice oko teniskog terena i dobacuje ih SDA plejeru…

HR HB
HR HB
1 godina prije

Nejma nikakvoga dogovora s teroristima i talibanima,odlučeno je,komadanje je realitet koji mi kršćani moramo u što kračem roku odraditi,NE dolazi u obzir nikakvo savezništvo s islamistima i ISILovcima!