Published On: Sub, tra 8th, 2017

RADONČIĆ: Bošnjaci su europski narod, a ne turski privjesak

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), u intervjuu za “Nezavisne novine” pozivao je kolege da se “svaki pogleda u ogledalo” i vidi što je do njega i kakav doprinos može dati da država izađe iz duboke krize. Radončić je poručio i Izetbegoviću kako je vrijeme da se povuče s političke scene “nakon 27 godina sultanskog vladanja”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Trebaju nam nove snage koje će čuvati bošnjaštvo i islam, ali imati i talenat za regionalno povezivanje i shvaćanje da su Bošnjaci europski narod, a ne turski privjesak, poručio je Radončić.

Radončić je kazao kako su zastupnici SBB-a glasali za povećanje trošarina, te da očekuje da će zdrav um i zdrav enonomski interes svih u BiH, neovisno od razine vlasti, prevladati i da ćemo ipak “završiti tu priču”. -Jer bez toga ostajemo bez značajnih ino-sredstava, a to znači bez razvoja i bez ekonomske stabilnosti BiH.

Radončić je kazao kako je potrebno riješiti neka strateška pitanja, kao što je odluka Suda u Strazbourgu po presudi “Sejdić i Finci”.

-Neka se svaki lider mora pogledati u ogledalo i vidjeti što je do njega i što on može uraditi u interesu BiH, ako ga BiH uopće zanima, a ja se bojim da ima onih koje ona iskreno i ne zanima. Konkretno, to je gospodin Izetbegović, sultan ili vezir koji vlada 27 godina, što iz svoje, što iz očeve stolice. On objektivno treba razmišljati o svom odlasku s političke scene kako bi se na bošnjačkom političkom prostoru pojavile nove, zdrave, proeeropske i prozapadno orijentirane snage, koje će čuvati i bošnjaštvo i islam, ali imati i talenat za regionalno povezivanje i shvatanje da su Bošnjaci europski narod, a ne turski privjesak, kazao je lider SBB-a.

Dodao je kako Izetbegović nije jedini krivac za krizu, ali da je “najtransparentnije izgubljen čovjek, koji traži konflikt sa svima”.

-I s koalicijskim partnerima, i s političarima u regiji, i sa svojom strankom. On je očigledno sa svima u sukobu osim sa Sebijom Izetbegović. Vjerojatno bi i s njom bio u sukobu, ali ga je, pretpostavljam, strah, kazao je Radončić.

Komentirajući Izetbegovićevu izjavu da od rata naovamo nije bilo bošnjačkog lidera kojeg Radončić nije napao ili pokušao napasti, šef SBB-a kazao je kako se slaže s Izetbegovićem u tome.

-Potpuno se slažem s njim! Bošnjački lideri, uključujući najprije njega, od rata naovamo izravno su odgovorni što su Bošnjaci, u ekonomskom smislu, najzaostaliji narod u Europi. Što je na prostoru gdje su dominantno Bošnjaci izgrađeno najmanje kilometara autocesta, otvoreno najmanje radnih mjesta, što ima najmanje stranih investicija, najmanje nečega što se zove prosperitet. A Bakir Izetbegović i ti prethodnici, koje sam kritizirao, a njega to boli, glavni su krivci što se iz zemlje iselilo već 80.000 ljudi! Prema tome, ja sam vrlo konzistentan, kritiziram one koji ne rade u interesu građana, a to ću raditi i ubuduće.

Radončić je ponovio kako je koalicija SDA s SBB-om tehnička koalicija

-Ta koalicija je postala tehnička onda kada je meni netko montirao politički proces, a sada taj netko to montira i svojim članovima SDA, i kada je gospodin Izetbegović, historijski sramotno i neodgovorno, bošnjačku javnost i žrtve genocida slagao da naš, odnosno njegov agent, ima adekvatnu pravnu legitimaciju. S nekim tko je, inače, sklon laganju možete biti samo u tehničkoj koaliciji, a koliko će on biti na čelu SDA i koliko će SDA dozvoljavati da on i dalje to radi i njima, stvar je te stranke, u što se ja neću petljati, kazao je.

Govoreći o svojoj kandidaturi za člana Predsjedništva Bih radončić je kazao kako je njegova pobjeda sada samo tehničko pitanje.

-Hoću li se kandidirati ili ne, na kraju će, naravno, morati odlučiti organi stranke. Mislim da je i gospodin Donald Trump pobijedio iz trećeg pokušaja, a praktično, ja sam jedini političar u BiH koji ima sve predispozicije za takvo nešto, u okviru novog svjetskog konteksta, gdje treba posmatrati izbor novog američkog predsjednika. Bio sam uspješan medijski magnat, vrlo uspješan graditelj i mislim da će se i u BiH, kao  u Americi, dogoditi proces u kojem će građani otpiliti, odbaciti nepotizam i dinastije. Amerika je bila umorna od ere obitelji Bush i obitelji Clinton, i odlučila se za gospodina Trumpa. Mislim da su Bošnjaci preumorni od Izetbegovića i pet obitelji, i da je, ukoliko se kandidiram, moja pobjeda praktično tehničko pitanje, kazao je predsjednik SBB-a u intervju “Nezavisnim novinama”. /HMS/