Published On: Pet, lis 29th, 2021

RADONČIĆ: Bakir nije kao Alija. Ne trpi savjete. Prvo optuži Srbe da su genocidni, a onda se čudi otkud Dodiku tolika snaga…

Drago mi je da je Venecijanska komisija dala prijedlog koji je prihvatljiv za čelnike SDA i HDZ-a.

To već na mnogo načina opušta situaciju.

SBB želi da ti pregovori uspiju, da se zemlja izvuče iz teške blokade, paralize, sukoba i nadam se da je uz pomoć stranaca napravljen ovaj početni korak, rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH , gostujući u Dnevniku D na Federalnoj televiziji.

Komentirajući postupke Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Radončić je naveo da Izetbegović mlađi ima jako lošu naviku.

Za razliku od svog oca, koji je bio veliki državnik, gospodin Izetbegović mlađi ima jako lošu naviku. On prvo šalje priopćenje medijima, koje mi kao oporba trebamo potpisati, a ako ga ne potpišemo, mi smo izdajice.

Mislim da, što se tiče SDP-a, gospodina Kukića, gospodina NES-a i SBB-a, nismo pristali da potpišemo tu izjavu.

Ići će u naše organe da to prouče, ako Izetbegović nakon ovakvog ishoda uopće ostane s njom, iz prostog razloga što nismo ničiji privjesak. Imamo jasne političke stavove. Moguće je i da će i sam Izetbegović odustati od te izjave – naglašava čelnik SBB-a.

Ističe da Izetbegović ima problem kada su činjenice u pitanju.

Posljednjih pet godina imao je ekskluzivitet razgovarati isključivo s HDZ-om na razini stranačkih izaslanstava ili u četiri oka. I sad odjednom imate nekakav zanat.

Kaže mi da od sutra nećemo pregovarati s HDZ-om, želimo da se uključi oporba. Čini mi se da se radi o tome da netko nekome krade vrijeme i sada opet traži pomoć oporbe kao prvi put kada je gospodin Palmer došao.

Oporba mora sudjelovati u pregovorima, jer je za promjene Ustava i Izbornog zakona potrebno 2/3 u Saboru, što SDA i HDZ nemaju i zato su naši glasovi važni – kazao je Fahrudin Radončić.

Na pitanje što je u ovom trenutku prihvatljivo za SBB, Radončić je rekao:

Uvijek sam se zalagao za neizravni način izbora u Saboru i mislim da ćemo na tome inzistirati.

Problem je što Republika Srpska i Milorad Dodik na to ne žele pristati.

To čine iz vrlo pragmatičnih političkih razloga kako bi što više zakomplicirali situaciju u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata. Ali naši stavovi su jasni.

Radončić smatra da je obaveza svih koji sudjeluju u Saboru pomoći Izetbegoviću koji je, kako je rekao, na vrhuncu pregovora.

Ne vidim ga kao plemenskog vođu. On je jednostavno predsjednik stranke koja ima najviše ruku u državnom parlamentu gdje treba mijenjati neke zakone. To bismo trebali poštovati. Tu smo, dostupni smo, ali on mora uvažavati oporbu i vidjeti jesu li nam ta rješenja uopće prihvatljiva – rekao je Radončić.

Ističe da su se sve probosanske stranke potpuno izjasnile i usprotivile politici Milorada Dodika.

Postoji politička mudrost kako gospodina Dodika i politiku RS-a vratiti u Sarajevo, kako ga urazumiti da odustane od te borbe da povuče svoj pristanak na državne zakone. Nema pristanka, nema pristanka.

Bio sam ministar sigurnosti BiH kada smo usvojili tri strateška zakona važna za sigurnost i borbu protiv korupcije, Zakon o sprječavanju pranja novca, Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta i Zakon o programu zaštite svjedoka. SNSD je jednoglasno glasao za te zakone. Tako da RS neće imati pravo reći da to povlače. Da bi se vi i mnogi drugi zakoni promijenili, morate proći istu proceduru.

Mislim da gospodin Dodik maše jednim praznim rešetom, a izlaganje visokog predstavnika, koji je rekao da neće biti toliko bespomoćni da promatraju šta Dodik radi, danas mi djeluje vrlo ohrabrujuće – rekao je Fahrudin Radončić.

Radončić smatra da je predstavnik Joea Bidena za zapadni Balkan Gabriel Escobar večeras rekao dvije iznimno važne stvari – da je i službeni Washington politiku Milorada Dodika detektirao kao secesionističku, kao faktor šikaniranja cijelog Balkana, te da su stali iza ideje otvoreni Balkan.

Na pitanje može li Milorad Dodik izaći kao pobjednik i ko će biti najveći gubitnici na kraju ove krize, Radončić je odgovorio:

Iskreno se nadam da će najveći gubitnici biti trojac koji je najviše zakomplicirao situaciju. Dodik nije slučajno nastao sam. Bilo je jako teških riječi i iz FBiH.

Netko je rekao da su Srbi genocidni, pa je to Dodiku dalo dodatnu snagu. Netko je pokrenuo tužbe za koje je znao da neće uspjeti, netko je rekao da ćemo ukinuti RS, a Dodik je sve to iskoristio da se ojača.

I mislim da bi bilo najbolje da gubitnici budu ti koji su ovaj narod doveli u situaciju da ne govorimo o gospodarstvu, razvoju, zapošljavanju, izgradnji autocesta, zaustavljanju egzodusa mladih. Jednostavno se moraju ponašati na način pune odgovornosti prema građanima i da budu najveći gubitnici, a ne žuriti

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 mjesec prije

Živ bio, vrati se u Gusinje i njima ,,vazi”.

Klempo
Klempo
1 mjesec prije

Daj ba fahro ne kaki. Isti si Bakir. I sbb je ista ko sda, samo da se dočepa vlasti. Valjaj drogu i peri pare s đukanovićem i ćuti majke ti.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 mjesec prije

Bakir Izetbegović iscjedak ,glup dovoljno da ga podržava jad i čemer