Published On: Fri, Nov 7th, 2014

Radojičić: Dogovorili smo sa HDZ jednog ministra u Vladi FBiH

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić očekuje da bi novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske trebalo da bude konstituiran 26. studenoga.

Radojičić, koji je i predsjednik Narodne skupštine, izjavio je da bi toga dana bilo birano novo rukovodstvo parlamenta Srpske, novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo bi dužnost i možda već taj dan imenovao mandatara za sastav nove vlade Srpske.

On očekuje da nova vlada bude konstituirana do kraja prosinca jer u međuvremenu mora da bude konstituirano i Vijeće naroda Republike Srpske, kao i da mandatar bude iz SNSD-a, i to na osnovu sporazuma te stranke sa DNS-om i SP-om.

“Prema tom sporazumu, očekujem da mandatara za sastav nove vlade da SNSD. DNS će biti zastupljen na nekim drugim visokim dužnostima. Socijalisti će imati povećano učešće u vlasti u odnosu na dosadašnju strukturu, što znači veći broj važnih pozicija”, pojasnio je Radojičić gostujući sinoć na sarajevskoj TV1.

On smatra da opozicija u Republici Srpskoj nastoji da nastavi sa spekulacijama, iako je izgubila na izborima.

“Proteklih dana je od glavne opozicijske stranke – SDS-a doslovno trajala rasprodaja. Svima su okolo nudili ministarska mjesta, premijerske pozicije samo da bi osigurali 42 zastupnika u Narodnoj skupštini. Oni nemaju ni blizu 42 glasa, već naprotiv”, naglašava Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, i vlast na nivou BiH može biti vrlo brzo formirana ukoliko se bude odmaklo od logike da se bira netko tko je manji slabiji i jeftiniji.

“Ukoliko se krene u probiranje i kompenziranje da se izaberu manji, slabiji i podložniji, upast ćemo u isti film u kojem smo bili 2010. Ukoliko bude uvaženo realno stanje i otvoren razgovor na relaciji politika prioriteta, moguće je veoma brzo formirati vlast”, smatra Radojičić.

On pojašnjava da bi bilo daleko lakše komunicirati i surađivati ukoliko bi Vijeće ministara BiH i entitetske vlade bili manje-više iste kompozicije, jer bi u suprotnom bilo mnogo više konfrontacije.

Radojičić upozorava da za formiranje vlasti na nivou BiH, prije svega Vijeća ministara, ne bi bilo dobro da SDA kao pobjednik izbora na nivou Federacije BiH upadne u film u kojem je bila SDP prije četiri godine.

“Ako netko namjerava da pravi kombinacije bez SDA, SNSD-a i HDZ-a mislim da će zaglaviti u istim problemima kao SDP prije četiri godine”, ističe Radojičić i dodaje da je potrebno više ovakvih razgovora kao što je bio današnji između predstavnika SNSD-a i SDA, da bi se stvari iskristalizirale.

Prema njegovim riječima, SNSD je zainteresiran za učešće u Vladi FBiH.

“Već postoji dogovor da jedan ministar SNSD-a bude u Vladi FBiH, a jedan HDZ-a u Vladi Srpske. Sličan dogovor očekujemo i sa SDA”, pojasnio je Radojičić.

On je naveo da je  sastanak SNSD-a i SDA u Sarajevu bio je posvećen principima i politikama.

“Na nivou načela može se govoriti o suglasnosti. Obje stranke su za europski put BiH, rješavanja predmeta ‘Sejdić i Finci’, sistema koordinacije, vojne i državne imovine, brzo formiranje vlasti, ekonomiju, stabilizaciju javnih financija, racionalizaciju javne potrošnje. Oko toga smo sve suglasni, ali kad se uđe u razradu toga pojavljuju se razlike”, naglašava Radojičić, prenosi Srna.

Navodeći da definitivno postoje razlike u mišljenjima između dvije stranke i da ih nije moguće izbrisati, Radojičić napominje da se mora razgovarati o svemu i pranalaziti rješenja.

“Ukoliko svaka od strana ostane ušančena u svom stavu onda ta pitanja neće biti riješena. Svi moraju da ulože veoma puno napora na pronalaženju rješenja koja će neminovno odstupiti od inicijalnih pozicija strana”, smatra Radojičić.