Radojčić: 'Politika' uzrok problema s matičnim brojem

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić smatra kako je politika glavni razlog zbog kojeg od 12. veljače ove godine nijedno novorođeno dijete u Bosni i Hercegovini ne može dobiti jedinstveni identifikacijski broj (JMB) niti može biti upisano u knjige rođenih.
Naime, prošlog mjeseca Ustavni sud BiH donio je presudu kojom je stavio van snage državni Zakon o matičnom broju i ona je službeno stupila na snagu 12. veljače, kada je objavljena u “Službenom glasniku BiH“.
Još 2011., Ustavni sud BiH donio je rješenje kojim se Parlamentu BiH nalaže da državni Zakon o matičnom broju usuglasi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.
Riječ je o naredbi da se u Zakon o matičnom broju BiH ugrade službeni nazivi općina u Republici Srpskoj koje imaju dvojna imena. Riječ je o dvadesetak općina, primjerice Bosanskom Brodu/Brodu, Bosanskom Šamcu/Šamcu, Bosanskom Novom/ Novom Gradu, Skender Vakufu/Kneževu, Bosanskoj Dubici/Kozarskoj Dubici, Bosanskoj Gradiški/Gradiški, Mostaru/Istočnom Mostaru, Stocu/Berkovićima, Ključu/Ribniku, Jajcu/ Jezeru…

Radojičić u izjavi Feni ocjenjuje kako je RS po Ustavu nadležna da uređuje nazive svojih gradova i općina, odnosno naseljnih mjesta te da je Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a prošao sve predviđene instance i da je stupio na snagu.
Ustavni sud BiH, koji nam, inače, nije sklon u mnogim slučajevima, ocijenio je da smo mi u pravu i dkakosmo mi nadležni za nazive općina i gradova, jer su u nekim zakonima BiH stajali dvojni nazivi, koji nemaju nikakvog izvora u pravu i zakonima – ističe Radojičić.
Nakon što je Ustavni sud BiH naložio Parlamentu BiH da promijeni te, kako navodi Radojičić, neustavne i nezakonite nazive, bošnjačke partije na to nisu pristale.
Danas nemamo niti odredbi člana zakona koji se odnosi na matične brojeve, niti odredbi Izbornog zakona BiH, koji propisuje izborne jednice za Parlament BiH. Tako da u ovom momentu postoji problem s upisima matičnog broja i u ovom momentu nije moguće organizirati izbore za Parlament BiH iz RS, kao ni za Mostar. A razlog je čista politika, zato što se ne prihvata ustavni poredak po kojem su propisani nazivi općina i gradova i traže se neki drugi nazivi koji nemaju osnova u pravu i zakonu – kazao je predsjednik Skupštine RS-a.
Izlaz iz ove situacije, po njemu, je jednostavan, a to je da se promijeni Zakon o matičnom broju BiH, uz usvajanje novog člana, koji će biti u skladu s drugim zakonima i u skladu s nazivima naseljnih mjesta kako je to propisano Ustav i zakon.