Published On: Sri, stu 7th, 2012

RADOJČIĆ: BiH direktna interesna zona Turske

Banjaluka – Turska promatra BiH kao izravnu interesnu zonu svoje politike i to nastoji provoditi putem određenih bošnjačkih stranaka i uz pomoć određenih bošnjačkih političara, koji se nalaze u orbiti turskih interesa, a koji nemaju simpatija iz Republike Srpske.

Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić, komentirajući navode predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je izjavio da “Turci u BiH djeluju kao smirujući faktor”.

Izetbegović je, gostujući u emisiji “Pošteno” FTV-a, rekao da turskog premijera Tayyipa Erdogana mnogi muslimani doživljavaju kao svog lidera.

Izetbegović je kazao da njegov otac Alija “Erdoganu nije mogao ostaviti Bosnu u amanet, ali mu je ostavio brigu o njoj”.

– Moj otac je i Amerikancima ostavio u amanet brigu o Bosni, odnosno da se u BiH ne ponove ratovi – rekao je Izetbegović.

Radojičić kaže da je relacija između pojedinih bošnjačkih stranaka i turske politike vrlo intenzivna.

– Ona ovdje ne izaziva nikakva pozitivna, već čak negativna osjećanja. Povremeno se to mijenja, nekada je to Silajyić, nekada Izetbegović, nekada netko treći, ali, u svakom slučaju, mnogi bošnjački političari se nalaze u orbiti aktualnih turskih interesa koji nemaju simpatija iz Republike Srpska – kazao je Radojičić.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Staša Košarac kazao je jučer “Glasu Srpske” da Izetbegović ne treba da baca “prašinu u oči” i da je na sceni nastavak politike koja je dominirala kod bošnjačkog naroda od devedesetih godina naovamo.

– Ništa nije novo reći da BiH simpatizira Tursku i obratno, ali ne BiH u cjelini, već prije svega dio Federacije gdje su Bošnjaci dominantni – rekao je Košarac, dodavši da BiH nije samo Sarajevo, već i Mostar i Banjaluka.

– Izetbegović je odrastao u krilu svog oca Alije i ništa se drugo nije ni moglo očekivati, ali nije dobro za BiH da stalno prema susjedima šalje takve negativne poruke koje su, izgleda, kontinuitet prema Srbiji – dodao je Košarac.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica rekao je da je SDS, zajedno sa SNSD-om, PDP-om i DNS-om kreirala politiku Srpskoj na razini BiH po modulu po kojem nitko nikome neće gurati prst u oko i da su očekivali da to učine i političke stranke iz FBiH.

– Očigledno je da izjava Izetbegovića nosi sa sobom prirodu guranja prsta u oko svima onima koji žive u BiH, a koji nisu bošnjačke nacionalnosti – kazao je Govedarica.

Izetbegović se osvrnuo i na inicijativu za demilitarizaciju BiH, ocijenivši da BiH ne može dopustiti demilitarizaciju u situaciji “kada su naoružane dvije susjedne zemlje”.

Bakir Izetbegović je najavio da će SDA svim demokratskim sredstvima blokirati sporazum SNSD-a i SDP-a. On je izrazio uvjerenje da taj dokument neće prihvatiti pojedini ljudi iz Saveza za bolju budućnost.

Radojičić je ocijenio da je to očekivana reakcija SDA.

– Čak i ako se formira ta šestorka bez SDA, pitanje je kakav će biti njen parlamentarni potencijal i njena mogućnost donošenja zakona, pogotovo imajući u vidu činjenicu da postoji Dom naroda Parlamenta BiH u kojem kontrolni paket ima SDA – rekao je Radojičić i dodao da će to biti kritično.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare