Published On: Pon, pro 15th, 2014

RADNIČKA REVOLUCIJA U HERCEGOVINI: Blokirani svi ulazi u Lijanovićeve urede! Jerkini menageri fiktivnog blokirani su u zgradi. “Neka nam Jerko u lice kaže da nismo njegovi radnici”

Socijalni bunt protiv kriminalnog klana Lijanovići u Širokom Brijegu nastavlja se i prijeti eskalacijom. Radnici su spremni potpuno ući u imovinu koja ionako nije Lijanovićeva budući da je nastala fiktivnom otimačinom i namiriti se u imovini ili proglašenjem vlasništva ne dođe li do isplate višegodišnjih zakasnina. Eto istinske socijalne priče u BIH. Za razliku od tuzlanske gdje su propale privatne firme crpile kantona koji je socijalni mir kupovao tako što je radnicima Dite&Co isplaćivao mimo svake logike nekakve plaće , dakle društveni sektor plaća socijalni mir plaćama propalim privantim firmama u Širokom je situacija čista. Imate korumpiranog kapitalistu, imate popljačkane radnike, imate policiju koja neće na narod. Sve je tu . Samo postoji jedan problem. Upravo su ugledni sociolozi i intelektualci iz Sarajeva Lijanoviće nazivali velikom nadom, strašnim gospodarstvenicima a FTV je punila ekrane gledatelja Jerkinim telećim pogledom u kojem je on pojašnjavao koliko se brine za socijalu i domaću proizvodnju. Osim toga on je dugogodišnji miljenik kriminalne međunarodne mreže u BIH i prste ima i u Hypo Banci i u OHR-u i u USA ambasadi.

Naravno ovog puta nema “spontanog” širenja revolucije na ostale dijelove BIH jer je u Hercegovini  na meti miljenik američke ambasade u BIH a poznato je da je upravo ta ambasada zadužena za kontrolu i nadzor nad revolucijama u “regionu”. Nema plaćenika s povezima preko lica. Nema molotovljevih koktela ni “sponatnog širenja”. Stoga se ne oglašavaju redovni intelektualni prvaci socijalnog i ne popuju kapovići, ne grakta Kazaz Enver i ne štekću jadni mali socijalni Štikosovi iz A klase američke avijacije. Srećko Horvat dobio je nagradu pa mu svejedno ima li nade ili ne….

Na Visokoj Glavici u u Širokom Brijegu, ispred firme “Lijanovići” d.o.o. od jutros traju protesti obespravljenih radnika, koji traže isplatu zaostalih plaća i uplatu doprinosa.

Radnici su protestirali pred firmom i u petak. Kažu da im duguju ukupno oko milion KM za plaće. Oštro su reagirali na izjavu Jerka Ivankovića Lijanovića, da oni nisu radnici firme “Lijanović”.

protesti-2

Foto: Avaz

– To treba imati đon obraz pa tako izjaviti. Neka Jerko dođe i u lice nam kaže da nismo njegovi radnici. To iznajmljivanje pogona što su radili je samo puka formalnost jer on je i dalje ostajao vlasnik. Iznajmljivali su firmu samo svojoj  rodbini. To je čista muljaža. Jerko ima 66 posto vlasništva a ostalo njegov brat Slavo. Uostalom, nas više firma ni vlasnici ne zanimaju. Samo neka nam isplate naše zarađene plaće i njima svako dobro – kaže Ivan Grbešić.

ivan-grbesic

Foto: Avaz (Ivan Grbešić)

Uprkos protestima, radnici još nisu dobili odgovor na svoje zahtjeve i niko im se nije obratio od vlasnika. Prijete da će blokirati firmu, te da neće dozvoliti uvoz sirovina i izvoz proizvoda, dok im ne bude udovoljeno zahtjevima.

Bivša radnica Marina Knezović kaže da je više od 10 godina radila na crno.

marina-knezovic

Foto: Avaz (Marina Knezović)

– Dobili bismo dojavu kad bi inspekcija dolazila i onda bi svako bježao kud bi stigao – kaže Knezović, ističući da su samo njoj ostali dužni više od 4.000 KM po osnovu plaća.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/152621/radnici-prijete-da-ce-blokirati-firmu-lijanovic#sthash.zGZtf906.dpuf

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare