Published On: Ned, lis 5th, 2014

Radnici tvrde: Najveće žrtve sezonskog posla su Slavonci

Ukupno 3082 inspekcijska nadzora primjene propisa o radnim odnosima, od čega 1411 prekršaja utvrdili su inspektori Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 1. lipnja do 15. rujna 2014. godine.
Imali su za to i osnove, bar ako se može suditi prema svjedočenjima o izrabljivanju radnika, i to posebice onih iz Slavonije tijekom ljetne sezone na Jadranu. Jedno takvo upućeno je medijima, a u njemu se navodi da sezonci koji rade u ugostiteljstvu tijekom ljeta nerijetko rade i 12 do 16 sati dnevno.
– Ne bi to bio problem da je sve to plaćeno, a slobodan dan koji im omogućuje Zakon zapravo je znanstvena fantastika. Poslodavci isplaćuju plaće na crno, u njihovom žargonu ‘pola na ruke, pola na račun’, a najveće žrtve su Slavonci, koji imaju najmanje plaće i najviše im se krše njihova prava – stoji u pismu ogorčenog konobara. Tvrdi nadalje da radnike nitko ne štiti, a poslodavci ih izrabljuju. Osim toga, naglašava da unatoč nedostatku preciznog podatka, oko 90 posto sezonskih radnika prima dio plaće na crno, njih 95 posto nema zakonski propisan slobodan dan, a za čak 99 posto radnika nisu plaćeni prekovremeni sati.
Prema izvješću inspekcije Ministarstva rada i mirovinskog sustava, utvrđene su najčešće povrede dužnosti poslodavca. Najčešće je to povreda dužnosti poslodavca da radnicima s kojima nisu sklopili ugovor o radu u pisanom obliku, prije početka rada izdaju pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu. Također, nije im prijavljeno obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada, a utvrđene su i neisplate zakonom propisane plaće radnicima.
– Inspekcija je utvrdila i izostanak dostave radnicima ispravu o plaći, naknadi plaće, odnosno otpremnine te povredu odredbi kojima je uređeno radno vrijeme, posebice prekovremeni rad. Povrijeđene su i odredbe o odmorima radnika, kao što su stanka, dnevni, tjedni i godišnji odmor – stoji u priopćenju MRMS-a.
Protiv poslodavaca nadležnim prekršajnim sudovima inspektori su podnijeli 572 optužna prijedloga, donijeli 82 obvezna prekršajna naloga te 31 prekršajni nalog. Na licu mjesta izrekli su 19 kazni na mjestu izvršenja, ali i uputili 445 obavijesti drugim tijelima državne uprave radi postupanja iz njihove nadležnosti.

Marija MIHELIĆ
NAJVIŠE NADZORA NA RIJEČKOM I SPLITSKOM PODRUČJU

Od ukupnog broja nadzora primjene propisa, njih 1411, čak 1378 odnosi se na područne urede Rijeke i Splita. Zbog osnovane sumnje u ukupno 635 prekršaja podneseno je 220 optužnih prijedloga, 65 obveznih prekršajnih naloga te 30 prekršajnih, ali je izrečeno i 14 kazni na mjestu izvršenja prekršaja. Inspektori su donijeli i 92 rješenja, od čega 24 o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti. Upućeno je i 230 obavijesti drugim tijelima državne uprave. Osam rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti ukinuto je jer su poslodavci dostavili dokaz o otklonjenim nedostacima u poslovanju, ali i na račun Državnog proračuna uplatili iznos od 30.000 kuna za svakog radnika, odnosno ukupno 330.000 kuna.

Kako prijaviti poslodavca?

Iz MRMS-a podsjećaju radnike da sve nezakonitosti i povredu propisa iz područja radnih odnosa mogu prijaviti mjesnom nadležnom inspektoru rada osobno, pisanim putem ili telefonom. Predstavka osim vrste nezakonitosti treba sadržavati točne podatke i pune podatke o poslodavcu. Ako se radi o anonimnoj predstavci a podnositelj želi biti obaviješten o nadzoru, predstavka treba sadržavati podatke podnositelja.

PREKOVREMENI SATI
nisu plaćeni u 99 posto slučajeva

Povrijeđene su i odredbe o odmorima radnika, kao što su stanka, dnevni, tjedni i godišnji odmor

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare