Radmanović: Stranci i dalje žele upravljati BiH

Rješenje političke krize u BiH Radmanović vidi u provođenju posljednjeg sporazuma četvorice političkih lidera.
U večerašnjem izdanju emisije Recite Al Jazeeri predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović govorio je o aktualnoj krizi u BiH i njezinim uzrocima, odgovornosti bh
političkih lidera i dužnosnika međunarodne zajednice za postojeće stanje.
Istaknuo je da međunarodna zajednica još želi upravljati Bosnom i Hercegovinom i da, zbog toga, ova država nije suverena. Rješenje političke krize u BiH Radmanović vidi u provođenju posljednjeg sporazuma četvorice političkih lidera.
“Nema razloga za nesporazume oko granice BiH s Hrvatskom”, rekao je Radmanović izražavajući uvjerenje da se Hrvatska, nakon ulaska u EU, neće prema BiH odnositi kako se drugi, poput Slovenije, odnose prema Hrvatskoj. Naglasio je i da pitanje granica BiH s Hrvatskom ostaje otvoreno, da nije sporna samo morska granica, no i zapadna granica koja ide rijekom Unom.
Radmanović je rekao kako je BiH sama kriva što kasni s priključenjem Evropksoj uniji, ali i da međunarodna zajednica nije nevina. Stoga, objasnio je, moraju zajedno raditi kako bi BiH napredovala ka svom putu u EU. Rekao je i kako Republika Srpska nema interesa destabilizirati BiH, ali da “neke promjene dolaze iz vana i one destabiluizuju BiH”.
Govoreći o specijalnim i paralelnim odnosima eniteta sasusjednim državama, rekao je kako takvi odnosi RS i Srbije sasvim dobro funkcioniraju, te da sarajevo ne treba da se ljuti kad netko iz Beograda dolazi posjetiti Banju Luku jer je to “korist ne samo za RS nego i za BiH “.
“Nakon dužeg zastoja, popravili smo odnose sa Srbijom. Predsjendištvo BiH je na redu da posjeti Srbiju i mislim da će se to dogoditi ove godine”, rekao je Radmanović.