Published On: Sri, kol 21st, 2013

RADMANOVIĆ Pozivam Željka Komšića da opozove poziv na oružje

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da poziva Željka Komšića, kao predsjedatelja Predsjedništva, da opozove svoj poziv na oružje.

To je, kazao je Radmanović, jedini način da ljudi u BiH shvate da on nije ozbiljno mislio da poziva građane na oružje.

Jedna od tema o kojoj je Radmanović govorio na pres-konferenciji su, kako je kazao, uvjetno nazvano, prijetnje Bosni i Hercegovini. Kazao je da misli na prijetnje svana i prijetnje iznutra.

Po njegovim riječima, prijetnji ima i iz BiH.

– Nažalost, najkrupniju posljednjih dana uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Jer kako drugačije nazvati poziv glavnokomandujućeg Oružanih snaga da se narod naoružava i da uzima puške u ruke. Pitam gospodina Komšića koga poziva on da se naoružava kad nije pozvao Oružane snage da štite teritorijalni integritet BiH. Kojim oružjem misli da se naoružavaju ti koje on poziva – kazao je Radmanović.

Oružja skrivenog ima, dodao je.

– Znamo također da nismo uopće dovoljno pažnje posvetili krupnom naoružanju koje je pronađeno kod Tešnja, ni mi političari, ni vi iz medija. Znamo da je Predsjedništvo kasno reagiralo na uporabu Oružanih snaga kada je u pitanju to naoružanje, ali je vrlo brzo, pojedinačno, reagiralo na stvar koja nije vezana za Predsjedništvo, a to je posuđivanje nekih sredstava iz Oružanih snaga – kazao je Radmanović.

Pojasnio je da zakon kaže da Predsjedništvo odlučuje o Uporaba Oružanih snaga.

– Uporaba helikoptera s osobljem je upotreba Oružanih snaga i zato praktički svaki dan odlučujemo o uporabi kada je u pitanju gašenje požara. Nije upotreba Oružanih snaga posuditi neka sredstva za kulturni i umjetnički čin i oglašavanje dva člana Predsjedništva o tome je protuzakonito u tom smislu. Odnosno, onaj tko je donio oduku da se udovolji zahtjevu umjetničke agencije je u pravu – smatra Radmanović.

No, ističe, ovo je otvorilo niz drugih pitanja.

– Pravimo li mi od BiH pravnu i demokratsku zemlju? Da li je ovoj zemlji važno, kada nešto odobravate, da li je to u skladu sa zakonom ili kome odobravate, odnosno kako se zove taj što mu odobravate – kazao je Radmanović?

Dodao je da se on zalaže za pravnu proceduru koja je i korak ka razvoju demokracije.

– Dake, ako je nešto u skladu sa zakonom onda je to u skladu sa zakonom i za vas i za mene ili nije ni za koga. Moram reći da su oba člana Predsjedništva u toj situaciji, u njihovoj želji da nešto zabrane na što nemaju ni pravo, pretjerali i da to ne doprinosi uopće dobrim odnosima u BiH, a pogotovo ne imidžu BiH izvan naših granica – naveo je Radmanović.

Istodobno, dodao je, da nije osobno pitao što je s oružjem koje je nađeno kod Tešnja i kakva je uloga Oružanih snaga u tome, nitko se ne bi sjetio u Predsjednoštvu da pita o tome.

– Niti bi iz Ministarstva obrane Predsjedništvu poslali informaciju o tome, a Ministarstvo obrane naložilo uporabu jedinice za uništavanje tih sredstava, za što je trebala odluka Predsjedništva – kazao je Radmanović, dodajući da su dobili informaciju o tome.

– Zar nismo, nakon jednog dana prestali pričamo i pišemo o toj ogromnoj količini noružanja za koju ni danas ne znamo ni čija je, ni otkud tu, ni zašto je bila spremna? A mogla je biti spremna samo za dvije stvari, za pripremu za oružani sukob ili za šverc naoružanja. Obje su nelegalne. Nismo tu priču završili. Vidjet ćemo tko je prekršio zakon kada je u pitanju upotreba Oružanih snaga u tom slučaju, a prekršen je. Bez obzira na to što je Tužiteljstvo tražilo morala se tražiti suglasnost Predsjedništva, a nije – kazao je Radmanović.

Po njegovim riječima, kada su u pitanju prijetnje i iznutra, kao i one svana, one su kontraproduktivne i to je nova opasnost.

Na novinarsko pitanje nije li kontraproduktivno više puta tijekom svog mandata prijetiti otcjepljenjem države BiH, kao što je to radio Milorad Dodik, Radmanović je odgovorio da nijednom nije pročitao da je Milorad Dodik eksplicitno tražio otcjepljenje.

– Ali jesam počitali više puta da je govorio o težnjama srpskog naroda u RS-u da živi samostalno i da to treba provjeriti na referendumu. To je ogromna razlika u odnosu na ovo što vi kažete – kazao je Radmanović.

 

(FENA)


uskrs ephzhb