Published On: Pet, stu 14th, 2014

Radmanović: OHR je sramota međunarodne zajednice, Inzku moramo reći doviđenja

Rad ureda visokog predstavnika (OHR) i nekih drugih međunarodnih institucija u BiH sramota je međunarodne zajednice u 21. stoljeću, poručio je danas Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS.

Uoči odlaska s ove funkcije, budući da je u ponedjeljak konstitutirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BiH, Radmanović je, kako prenose banjalučke “Nezavisne novine” podsjetio da je mandat odlazećeg saziva počeo i sada završava s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

“Dan nakon naše inauguracije na sjednici SVijeća sigurnosti UN-a Inzko je govorio o BiH i sada pred kraj mandata govori o BiH. Na žalost svih bh. građana, Inzko će još četiri godine sjediti ovdje i imat će još osam izvještaja koji su loše napisani, netočni i tendenciozni”, ocijenio je Radmanović.

Naglasio je da svi Inzkovi izvještaji govore kako netko iz BiH narušava suverenitet države. “To je netočno. Ovdje suverenitet imaju Inzko i njemu slični iz međunarodne zajednice. Suverenitet je upravljanje svojim prostorom, a oni nam to ne daju”, ocijenio je Radmanović.

Da bismo se riješili ovog problema on smatra da “moramo biti jedni uz druge u BiH i reći ‘do viđenja’ Inzku i ostalim diplomatama koje izlaze iz okvira Bečke konvencije i diplomatskog ponašanja”.

Radmanović se osvrnuo i na kritike po kojima članovi odlazećeg saziva Predsjedništva BiH nisu ništa radili. Naveo je da je u protekle četiri godine razgovarao s 23 predsjednika 56 puta, s devet premijera 12 puta, s 13 predsjednika parlamenata…

Kao poseban uspjeh istaknuo je uvođenje reda u proces uništavanja viškova naoružanja, pa se zna “gdje je završio svaki uništeni metak ili top”.

Ocijenio je da odlično funkcionira i Centralna banka BiH. Istakao je i jačanje regionalne suradnje i uzajamne posjete Srbiji.
Među uspjesima Predsjedništva BiH naveo je i sporazum s Crnom Gorom o granici, istakavši da nijedna druga zemlja u regiji, pa čak i one koje su članice EU nemaju riješeno pitanje razgraničenja sa susjedima.

Radmanović, koji je i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a, ocijenio je lošim sporazum o uspostavi vlasti koji su SDA i DF potpisali s oporbenim strankama iz RS okupljenim u Savez za promjene.

“U BiH nikad nije dobro kad imate pobjednike i poražene, a u ovom sporazumu Savez za promjene je poražen”, rekao je Radmanović, dodavši i da nije dobro što je iz dogovora o novoj vlasti izostavljen SNSD, kao legitimni pobjednik u jednom narodu.

/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare