Published On: Uto, lis 15th, 2013

Radmanović: Izgleda da EU nema ni volje ni želje da se proširi na BiH

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ocijenio je danas da odgovornost za zastoj u procesu provođenja odluke “Sejdić-Finci” snose “jake političke snage” u Sarajevu, ali iu Bruxellesu.

“Kada se vratim unatrag i kad razmišljam o koracima BiH prema EU, onda dolazim do zaključka da jake snage unutar BiH i jake snage u Europi uopće i neće da BiH bude članica EU, jer sve što lideri političkih partija sa sjedištem u Sarajevu rade u posljednje vrijeme pokazuje da oni ustvari i neće da BiH postane dio EU, već samo pričaju o tome “, rekao je Radmanović Srni. Prema njegovim riječima, ako bi se sagledali potezi Komesarijata za proširenje EU u posljednjih pet godina, odnosno prošlog i sadašnjeg povjerenika Ollija Rehna i Štefana Fuelea, vidjelo bi se “da nema ni volja ni želja da se EU proširi prema BiH”.

“Zbog svega toga, još prošle godine sam nakon sastanka političkih lidera iz BiH s europskim povjerenikom za proširenje izrazio svoju skepsu, a svi su rekli da će to biti gotovo. Evo, nažalost, i danas vidimo da to ne ide “, podsjetio je Radmanović. On smatra da je trebalo napraviti malu promjenu u Ustavu BiH, koja bi značila korak bliže ka europskoj priči BiH, pa bi se moglo brže ići dalje, što je prijedlog Republike Srpske sve vrijeme apsolutno omogućavao.

Srpski član Predsjedništva BiH konstatirao je da ukupnu političku situaciju u BiH već godinu opterećuje takozvano provođenje odluke “Sejdić-Finci”. “Kažem takozvano, jer suština kompletne političke priče ovdje nije bila oko provođenja baš te odluke, nego nekih drugih krupnih političkih i ustavnih pitanja u BiH. Ponekad se nama u BiH možda i činilo da cijela Europa razmišlja o tome, ali to nije točno, jer su to naši mediji nerijetko prenaglašavao, a često se radilo i o pogrešnim stavovima nekih europskih dužnosnika “, pojasnio je Radmanović. On stavove europskih dužnosnika ocjenjuje pogrešnim, jer smatra da i oni kao i vodeći sarajevski političari snose odgovornost u procesu realizacije spomenute odluke.

“I na ovom primjeru pokazalo se da u BiH nema dovoljno snage za unutarnje dogovore oko promjena ustavnih rješenja, što nije prvi put. Svatko tko je mislio da će se to promijeniti zato što postoji odluka Suda u Strasbourgu, potpuno se prevario. Ne treba zaboraviti da su ovdje i mnogo moćniji ljudi pritiskali razne strukture provesti promjene ustava BiH pa u tome nisu uspjeli “, poručuje Radmanović.Prema njegovim riječima, samo malo razmišljanja o tome kako su se pojedine odluke tog suda provodile u BiH, točnije kako se nisu provodile u Federaciji BiH, a prije svega u Sarajevu, pokazalo bi da se ni ova odluka neće brzo i učinkovito provesti. On je podsjetio na odluku u vezi s mirovinama koju, kako je upozorio, nitko nije proveo niti namjerava da provede u Federaciji BiH, a ni Europljani se dosad nisu uzbudili zbog toga.

“Tu je i odluka Suda u vezi s procesuiranjem ratnih zločina, pa još nitko od bošnjačkih političkih lidera ni ne pomišlja da to provede. Zašto bi onda oni provodili odluku ‘Sejdić-Finci “, zapitao je Radmanović. Srpski član Predsjedništva BiH konstatirao je “da su Europljani na vrijeme i na sličan način razmišljali o ovom problemu – vidjeli bi da su sve vrijeme išli pogrešnim putem “. “Da je netko iz Komesarijata za proširenje EU ili Delegacije EU u BiH razmišljao na ovaj način ne bi se ovako ponašali. Ne može se BiH reći: ‘Izvršite to i to’, i misliti da će to biti gotovo. Sa ljudima, građanima BiH i onima koji ih predstavljaju mora se raditi i svakodnevno dogovarati. I u tome jeste odgovornost Europske komisije “, zaključio je Radmanović.