Published On: Pon, stu 17th, 2014

Radmanović: Čović nije okrenuo leđa SNSD-u, trebalo bi ponovo razgovarati sa SDA

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović tvrdi da najnoviji dogovor SDA i HDZ-a BiH ne znači da je lider HDZ-a Dragan Čović okrenuo leđa SNSD-u i priklonio se SDA, DF-u i Savezu za promjene koji su nedavno u Sarajevu potpisali sporazum o formiranju vlasti.

Radmanović kaže da je Čović postigao dogovor o formiranju vlasti na razini Federacije BiH i da je to logično jer tamo samo SDA i HDZ, uz trećeg partnera, to mogu uraditi.

“U Srpskoj se stvari odvijaju u pravcu formiranja vlasti koalicije SNSD-DNS-SP. Tek nakon toga, trebalo bi ponovo razgovarati sa SDA i vidjeti je li ta stranka opredijeljena da pravi stabilno stanje u BiH ili želi zapovijedati procesima, što će stvoriti nestabilnost.

Jer, u slučaju da SDA na razini BiH formira vlast s ovim srpskim blokom koji je potrčao potpisati taj smiješni sporazum, imali bismo jednu vlast u Srpskoj, drugu u Sarajevu koja u Domu naroda ne bi imala većinu. Ozbiljni političari ne pristaju na ovakav scenarij”, rekao je Radmanović za sutrašnji “Pres Republika Srpska”.

Radmanović, koji će politički angažman najvjerojatnije nastaviti kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je točno da SNSD i HDZ BiH nisu potpisali nikakav dokument, ali da, u potpunosti vrijedi izjava Dragana Čovića o danoj riječi koja je važnija od bilo kojeg potpisa.

On ne isključuje mogućnost da šef HDZ-a praktično bude doveden “pred svršen čin”, što će se dogoditi ako SNSD ne formira vlast u Republici Srpskoj.

“Postoje okolnosti u kojima bi Čović možda odstupio od našeg dogovora, a jedna od njih je da SNSD ne bude vlast u Banja Luci. Iako Čović nije sklon da podliježe pritiscima, ovako bi bio doveden pred svršen čin da su svi na razini BiH na jednoj strani protiv njega, a mi nismo vlast ovdje”, rekao je Radmanović.

Radmanović kaže da se može reći da od dogovora SNSD-a i HDZ-a ovisi vlast.

“Ova ekipa oko Izetbegovića sa Srbima koji trče da se dodvoravaju može napraviti većinu i bez Čovića. Tako se može napraviti Vijeće ministara, ali od toga nitko nema koristi. BiH je stvar dogovora i ravnopravnosti, a ako zaobilazite one koji su pobijedili kod jednog naroda, to znači da želite vladati tim narodom”, naglasio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Savez za promjene ne može doći do 42 srpska glasa, kao što ni Ivanić nije pobijedio srpskim glasovima. “To je novo pitanje o kojem ćemo raspravljati. Proteklih osam godina smo raspravljali o legitimitetu Željka Komšića, a sada ćemo morati o Mladenu Ivaniću”, rekao je Radmanović.

On ističe da je razlika između SNSD-a i Saveza za promjene velika jer je SNSD u proteklih osam godina prihvatao samo ono što je u interesu Republike Srpske.

“Iskreno, nisam ljut previše na SDA, već na ove naše iz Republike Srpske jer je ovdje riječ o našem narodu. Sa SDA se mora surađivati samo o pitanjima iz Ustava BiH, a oni žele više više od Ustava BiH”, rekao je Radmanović.

Radmanović, koji sutra službeno predaje funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, kaže da bi kao najbolji rezultat u proteklih osam godina u Predsjedništvu BiH mogao izdvojiti ulogu BiH u dobrim odnosima sa zemljama okruženja, a da je negativno to što nije uspostavljena ravnopravnost naroda i građana. “Globalno, najgora je stvar što postoji zemlja u Europi koja je još pod međunarodnom upravom”, kaže Radmanović.

Odgovarajući na pitanje što misli o Silajdžiću, Komšiću i Izetbegoviću, on je rekao da je negativno to što su sva trojica uvijek htjela da se iz Sarajeva dominira cijelom BiH. “Ovaj sporazum koji su potpisali Komšić i Izetbegović govori da nisu odustali od toga”, rekao je Radmanović.

/ Srna/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare