Published On: Pet, velj 21st, 2014

Radmanović: Centralizacija gura Srbe i Hrvate u otcjepljenje

JERUZALEM – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra da su za BiH rješenja vraćanje na izvorni “Dejton” ili disolucija i upozorava da Bošnjaci svojim centralističkim stavovima guraju Srbe i Hrvate u otcjepljenje.

U intervjuu za “Jerusalem Post”, prvom koji je u ovom prestižnom listu dao jedan političar iz Srpske, Radmanović ukazuje na nemogućnost međunarodne zajednice, u bilo kojoj formi, da unedogled onemogućava diskusiju u vezi s tim pitanjem.

On poručuje da Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, treba da uzmu u obzir poglede drugih i napominje da je došlo do opsežnih izmjena izvornog

Dejtonskog sporazuma nametanjima iz OHR-a i suprotstavljenim aspiracijama potpisnica tog dokumenta.

Na pitanje da li je način stjecanja kosovske neovisnosti presedan i za Republiku Srpsku Radmanović je prenio da je rukovodstvo Srpske uzelo u obzir međunarodnu konstelaciju, prije svega, odsustvo podrške SAD i mnogih europskih zemalja za takav korak.

On naglašava da je Narodna skupština Republike Srpske izglasala rezoluciju u vezi s tim pitanjem, koja se bazira na izmjeni međunarodnog pravnog poretka u slučaju natpolovičnog pojedinačnog priznanja Kosova u UN.

Radmanović ističe da se Republika Srpska ne plaši prijetnji iz svijeta u slučaju takvog razvoja događaja.

U najtiražnijem vikend-izdanju “Jerusalem posta” na dvije stranice Radmanović je govorio o spektru tema, au predstavljanju gosta naglašena je Radmanovićeva uloga u povijesnom glasovanju u Vijeću sigurnosti UN u studenom 2011, prenio je za Srnu Aleksandar Nikolić, pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u izraelu.

Istaknuto je da je tada BiH bila nestalni član Vijeća sigurnosti i da je upravo protivljenje Republike Srpske onemogućilo glas BiH u korist zahtjeva Palestinske uprave za priznanje njihove jednostrano proglašene neovisnosti i članstvo UN.

List naglašava da je na taj način isposlovan neriješen rezultat u Vijeću sigurnosti UN i onemogućeno ulaganje američkog veta u tom predmetu.

U tekstu su izneseni različiti pristupi bošnjačkog člana i člana Predsjedništva iz Republike Srpske prema stranama na Bliskom istoku.

Radmanović ukazuje na uspješnu suradnju Izraela i Republike Srpske, s uvjerenjem da će doći do razvijanja te suradnje.

On napominje da se bliski odnosi Izraela i Republike Srpske razvijaju zahvaljujući dobroj volji ljudi na obje strane, posebno naglašavajući konstruktivnu ulogu Predstavništva Republike Srpske u Izraelu.

Naglašena je podrška Republike Srpske, u institucijama BiH, blokiranju glasovanja s negativnim posljedicama po Izrael u međunarodnim forumima, kao i izraelska asistencija u stručnim osposobljavanjima kadrova iz Republike Srpske u raznim područjima.

Radmanović je govorio io stradanju srpskog i židovskog naroda tijekom nacističke Nezavisne Države Hrvatske, kao io suprotstavljanju prijetnjama koje se i dan-danas nadvijaju nad tim narodima.

On je podsjetio na zločine počinjene nad židovskim i srpski narodom, s naglaskom na one koje su počinili pripadnici Handžar SS divizije tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta.

Govoreći o pojavi neonacističkih skupina u BiH, poput “Bošnjačkog pokreta nacionalnog ponosa”, Radmanović je rekao da je problem u tome što se nitko iz bilo kojeg nacionalnog korpusa ne bavi takvim skupinama, te podsjetio na nedavne neonacističke ispade u Hrvatskoj i na nedostatak reagovanja, ne samo hrvatskih vlasti, već i EU.

Odgovarajući na pitanje da li bi “Sarajevska hagada” trebalo biti predana u Izrael, Radmanović je rekao da je njena neprocjenjiva povijesna važnost čini nasljeđem cijelog čovječanstva, te da treba prevladati situaciju nefunkcioniranja Muzeja u Sarajevu, a jedna od mogućnosti mogla bi biti njeno privremeno izlaganje u gradu kao što je New York.

“Jerusalem Post” je vodeći izraelski dnevni list na engleskom jeziku. Uživa veliki ugled u židovskoj dijaspori, s naglaskom na SAD, ali iu diplomatskim krugovima u Izraelu, te ovdašnjoj anglosaksonskoj zajednici.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Radmanovic-Centralizacija-gura-Srbe-i-Hrvate-u-otcjepljenje-232146.html&usg=ALkJrhifqT1VMUBdq8N_bD__wm1ZsMJAoA#sthash.YvhoNYym.dpuf


uskrs ephzhb