Published On: Čet, pro 27th, 2012

Radivojević ministar “Boljitka”?

SARAJEVO – Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir povukao je jučer odluku o razrješenju Desnice Radivojevića s mjesta dopremijera i ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije. Radivojević se tako vraća na posao u Vladi Federacije, te može biti prisutan već na današnjoj sjednici Vlade koja se održava u Sarajevu. 

Budimirovo obrazloženje 

Budimir kaže kako je odluku donio na temelju odluke Ustavnog suda FBiH, svjestan otežanih okolnosti u radu i funkcioniranju Vlade Federacije BiH. Ustavni sud predsjedniku Federacije dao je mogućnost u okviru svojih ovlasti preispitati odluku o prihvaćanju ostavke ministra Radivojevića.
“Na pismenu zamolbu Desnice Radivojevića upućenu predsjedniku FBiH da preispita odluku o prihvaćenju njegove ostavke, zaprimljenu 18. prosinca 2012., Radivojević je prisegnuo da je spreman obnašati dužnost u interesu građana i naroda te, prvi put, nije negirao da je u razgovoru s kadrovskim povjerenstvom SDA ponudio aktiviranje ostavke na funkciju ministra prostornog uređenja. Poradi osiguranja što funkcionalnijeg rada Vlade FBiH, rješenja krize u FBiH, uzimajući u obzir presudu Ustavnog suda FBiH, te stav Radivojevića iskazan u pismenom obraćanju predsjedniku FBiH da je spreman obnašati dužnost u interesu građana i naroda,  predsjednik Federacije donio je odluku o stavljanju izvan snage odluke o prihvaćanju ostavke Desnice Radivojevića”, obrazložio je Budimir svoju odluku. Naglasio je kako je ovakvu odluku donio vodeći se interesima građana i naroda FBiH i kako bi zaustavio krizu koju su izazvale političke strukture koje su najmanje vodile računa o građanina i narodima i prosperitetu Federacije BiH.

Zbunjenost u oba tabora

Vijest o Budimirovoj odluci proširila se jučer prijepodne ogromnom brzinom po političkim i medijskim krugovima. U prvi mah nije se vjerovalo u vjerodostojnost odluke iako su je mnogi imali na stolu već u ranim jutarnjim satima.
Zbunjenost u oba tabora. U onome koji predvodi SDP i SBB i drugom gdje su SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak. Nitko, bar takve informacije su bile jučer, ovakvu odluku nije očekivao. Podsjetimo da je Budimir odluku o potvrđivanju Radivojevićeve ostavke donio 22. lipnja ove godine. Toga dana definitivno je puklo u Vladi Federacije. SDP je uz pomoć Radivojevića htio progurati odluke o smjenama čelnih ljudi SDA, HSP-a i “Boljitka” u javnim poduzećima, ali i ostale odluke po volji nove parlamentarne većine (SDP, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990.), pa je SDA posegnuo za Radivojevićevom ostavkom iz ladice. Od tada je omjer snaga u Vladi FBiH osam naprema osam.
Radivojević je pravdu tražio na Ustavnom sudu koji ga, ipak, nije vratio na posao, ali je konstatirao da bjanko ostavka nema pravni učinak i ostavio mogućnost Budimiru preispitati svoju odluku.
U jeku afere oko Radivojevića bilo je govora kako on prelazi u SDP, no, ipak, nije bilo informacije da se to i dogodilo. On je formalno ostao član SDA.
Kako će se Radivojević ponašati, ostaje za vidjeti. Međutim, kako Dnevni list doznaje, Radivojević je prije nekoliko dana boravio u Širokom Brijegu gdje se sastao s vodstvom Narodne stranke Radom za boljitak. Navodno bi se moglo dogoditi da Radivojević bude ministar “Boljitka”. Time bi ova stranka imala prevagu u Vladi Federacije.
Nova parlamentarna većina i dalje traži hitnu  rekonstrukciju vlasti u Federaciji koja je zapala u ‘slijepu ulicu’. Izlaza do sada nije bilo jer je Budimir odbio smijeniti osam ministara iz SDA, HSP-a i “Boljitka”, a nova parlamentarna većina nema mehanizme za smjenu Budimira. Lideri četiri stranke nove većine, Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Božo Ljubić, danas će u Mostaru ponovno razgovarati o rekonstrukciji. Hoće li doći do velikog preokreta na federalnoj političkoj sceni, ostaje za vidjeti.

Nikšić: Pokazalo se da smo bili u pravu

“Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo tražili da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir poništi svoju odluku o prihvaćanju bjanko ostavke federalnog dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. To mu je preporučio i Ustavni sud. Drago mi je da je ovim primjerom predsjednik Federacije pokazao da može poštovati Ustav FBiH. Iskreno se nadam da će ga poštovati i povodom mog zahtjeva za smjenu osam ministara u Vladi”, izjavio je jučer premijer Nermin Nikšić.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare