Published On: Wed, Feb 22nd, 2017

RADIOAKTIVNO ZRAČENJE NAD EUROPOM: Nitko ne zna što se događa, Rusi izvode tajne testove?

Nuklearni znanstvenici nastoje odrediti izvor malih količina nuklearnog zračenja koje se pojavilo iznad Europe tijekom siječnja, prenosi portal Motherboard Vice.

Francuski Institut za radiološke i nuklearne rizike IRSN objavio je 13. veljače da je u nižim slojevima atmosfere kontinentalne Europe pronađen radioaktivni Jod-131.

Ovaj element pronađen je u tragovima u Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Francuskoj i Španjolskoj. Razina zračenja od početka siječnja vratila se na normalnu, ali znanstvenici još trebaju utvrditi njegov izvor.

Dokaz o nedavnom otpuštanju uzroka zračenja u atmosferu

Iz norveške agencije za zaštitu od zračenja NRPA danas je za Motherboard izjavljeno da trenutna razina zračenja nije opasna za zdravlje: “Uvjeravamo vas da je razina niska”, rekli su.

Ali uz radoblje poluraspada od samo osam dana, otkriće Joda-131 dokaz je o njegovom nedavnom otpuštanju u atmosferu, izjavili su iz IRSN-a.

Nuklearna prijetnja ili radioaktivno liječenje?

Kao što se moglo i očekivati, kruže glasine da je Rusija tajno testirala nuklearno oružje, i to vjerojatno u regiji Novaya Zemlya u kojoj je i u prošlosti izvodila nuklearne testove.

Jod-131 je radioizotop pronađen tijekom testiranja atomskih bombi u pedesetima, a trenutno predstavlja prijetnju zbog otpuštanja tijekom katastrofe u Černobilu te nuklearne nesreće Fukushima u 2011. godini.

Znanstvenici i dalje istražuju

Međutim, Jod-131 također je prisutan u medicinskoj industriji gdje se često koristi za liječenje bolesti štitnjače i raka.

Astrid Liland iz NRPA-e izjavila je za Motherboard: “S obzirom na to da je izmjerena isključivo razina Joda-131, a ne i drugih radioaktivnih tvari, smatramo da mu je izvor neka farmaceutska tvrtka koja proizvodi radioaktivne lijekove. Jod-131 koristi se za liječenje raka”.

Još uvijek nije poznato gdje bi se točno sporna tvrtka mogla nalaziti. Liland kaže: “Zbog vjetrova koji prebrzo mijenjaju smjer, nije moguće odrediti od kuda točno dolazi zračenje. Ipak, čini se da je izvor negdje u istočnoj Europi”.

SAD poslao “nuklearni tragač” u Britaniju

Američki Air Force avion koji se koristi za otkrivanje nuklearnih eksplozija poslan je prošli tjedan u Suffolk na tajnu misiju, prenosi Daily Mail.

Nuklearni tragač WC-135 jedinstveni je avion koji može otkriti nuklearne eksplozije te analizirati o kakvom se točno oružju radi. Može pratiti radioaktivnost, za što je korišten nakon katastrofe u Černobilu.

Slanje ovakvog aviona u Britaniju moglo bi značiti da su sumnje o ruskom testiranju oružja ipak opravdane, prenosi Index.hr.