Subota, 20 srpnja, 2024

RADIO SLOBODNA EUROPA PIŠE: “Posthumna pobjeda Nedeljka Galića nad nacionalistima”

Must Read

Da bi prisustvovali premijeri dokumentarnog filma „Neđo od Ljubuškog“, porodica Nedeljka Galića morala je u ponedeljak uveče, tog 16. jula, proći kroz policijski koridor. Pred zgradom općinske vijećnice, gdje je premijera održana, okupilo se nekoliko desetina građana – članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te su, revoltirani što je projekcija dozvoljena, uvredama, pljuvanjem i ‘rodoljubnim’ pjesmama dočekali one koji su odlučili pogledati film.

Film o Nedeljku Neđi Galiću uradila je Svetlana Broz, u okviru projekta NVO Gariwo „Budi promjena – napravi nešto“. Galić je u jeku ratne 1993. godine pomagao više stotina svojih sugrađana Bošnjaka da izbjegnu van zemlje, kako ne bi završili u logorima HVO-a.

Više aktera u filmu govori upravo o tome kako im je pomagao, ističući da je riječ o ‘čovjeku velikog srca’. Galić, koji je preminuo 2001. godine, ove godine je posthumno dobio i nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost.

Kada su pomenute udruge saznale da će premijera filma biti upriličena u Ljubuškom, zatražili su od lokalnih vlasti da projekciju zabrane. U objašnjenju su naveli kako „Svetlana Broz, autorica filma, kao i organizatori NVO Gariwo i NVO Eho iskrivljuju istinu i stvarne činjenice koje su se dogodile u proteklom razdoblju, a sami pristup i iskazi koji su prikazani na filmu potiču mržnju i unose nemir među lokalno stanovništvo“.

Najviše uz pomoć MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, Galićeva supruga Štefica i ekipa filma predvođena Brozovom, uspjeli su organizirati premijeru, ali su ih zato na ulazu u vijećnicu dočekale salve uvreda, psovki, pjesme i hrvatske zastave.

„Oko 19 sati se nekolicina građana već okupila pred Vijećnicom. Bilo je jako napeto, činilo se da projekcije neće ni biti. No, policija je zavela red te nam je omogućeno da uđemo u dvoranu“, ispričao nam je Amer Bahtijar,jedan od prisutnih na projekciji. „Psovali su, prijetili nam, što je bilo jako traumatično za mnoge, posebno one koji su upravo te ’93. proživjeli ratne strahote“.

Štefica Galić, urednica portala tačno.net, strahovala je uoči projekcije filma kako će sve proteći. Na kraju je, kazala je, „ipak pobijedila demokratija Ljubuškog“.

Svetlana Broz, autorica filma o Neđi Galiću, reakciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata naziva nebuloznom. „Da li se boje vlastite odgovornosti, da li se boje svoje djece koju su cijelo vrijeme lagali, ne znam… Za mene je to nemoć za suočavanje s istinom“, kaže Broz.

Film je, kazao nam je Bahtijar, oduševio sve prisutne: „Kako neko reče sinoć, ovo je najvažniji sat mog života”.

No, iako je noć u Ljubuškom završila na lijep način, bez incidenata, izljevi mržnje prema Galićevoj ostavštini ne prestaju. U utorak su Štefici Galić ponovo počele pristizati prijetnje na adresu redakcije portala. No, s tim se Štefica i troje djece nose već skoro dvije decenije.

RSE

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

U Loznici likvidiran Albanac koji je ubio srpskog policajca

Potpredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran Faton Hajrizi, Albanac koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -