Published On: Ned, stu 19th, 2017

Radikalni Milutin vabio je mlade zazivajući džihad: bio je vrlo aktivan u uspostavljanju kontakata s pojedincima u Francuskoj

Vijest o uhićenju 27-godišnjeg Milutina Jakovljevića, podrijetlom bosanskog Hrvata i švicarskog državljanina sa stalnom adresom u Lausannei, i to pod optužbom da je na društvenim mrežama indoktrinirao mlade za islamistički džihad, obišla je svijet, a posebno je odjeknula na našem prostoru.

Budući da je navedeno da je riječ o Hrvatu rođenom u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, koji je u dobi od tri godine stigao u Švicarsku s majkom i mlađim bratom i odrastao u Yverdon-les-Bainsu, mnogi su krenuli u potragu za njegovim korijenima, kao i razlozima preobraćenja na islam 2014. godine. Međutim, priča bi, barem u dijelu koji se tiče njegova hrvatskog podrijetla, mogla pasti u vodu. Piše Slobodna Dalmacija.

– Milutin Jakovljević vjerojatno nije etnički Hrvat i moguće je da je Srbin iz Hrvatske čiji su se roditelji preselili ili izbjegli najprije u BiH, a potom u Švicarsku. Osobe takvog imena i prezimena nema u ovdašnjim evidencijama, pa je vrlo izgledno da nema ni državljanstvo BiH. Ne samo zbog medijskog interesa, nego i zbog sigurnosnih razloga, ovaj se slučaj u BiH još pomno istražuje – kazao nam je naš izvor, dobro upućen u rad sigurnosnih službi u susjednoj državi.

S obzira na to radilo se o Hrvatu ili ne, Milutin Jakovljević suočen je s vrlo teškim optužbama. “Tempirana bomba”, tim je riječima francuska policija opisala njegovo uhićenje u suradnji sa švicarskim kolegama.

U sudskim dokumentima tako se za njega navodi da je moderirao i poticao rasprave o vrlo zabrinjavajućim temama, predstavljao se kao imam te indoktrinirao mlade ljude. Služio se imenom Abd’al Muhaymin Al-Bosnie i bio je vrlo aktivan u uspostavljanju kontakata s pojedincima u Francuskoj. Tajne službe zamijetile su ga na jednom šifriranom portalu u jednoj od glavnih uloga, a bio je aktivan i na mreži Ansar At-Tawhid, koja ima više od 400 pretplatnika.

Njegovi su klijenti, među ostalima, bili i Adel Kermiche i Abdel Malik Petitjean, ubojice svećenika Hamela u ljeto 2016. u gradiću Saint-Etienne-du-Rouray.

Prema pisanju francuskih i švicarskih medija, Jakovljević je s mladim ljudima s kojima je uspostavljao veze razgovarao općenito o izvođenju nasilnih akcija. Istražitelji su otkrili i njegovu komunikaciju s 13-godišnjakom privedenim 20. lipnja ove godine u općini Vitry-sur-Seine u Francuskoj dok se pripremao izvesti napad nožem.

U Francuskoj je uspostavio veze s radikaliziranom peteročlanom skupinom, iz koje je jedan širio prijetnje francuskog džihadista Rachida Kassima i objavio njegov testament nakon smrti u veljači. Kassima se drži vođom ili mozgom brojnih operacija izvedenih u ime IS-a na francuskom teritoriju, poput ubojstva policajca i njegove supruge u Magnanvilleu, napada na crkvu u kojoj je ubijen otac Hamel, te pokušaja atentata plinskim bocama pronađenima u vozilu u Parizu.

Milutin Jakovljević u fazi prije radikalizacije nije bio potpuni anonimus u švicarskim okvirima. Gradio je karijeru repera i služio se pseudonimom Malakoff. Njegovi spotovi još se mogu naći na internetu. Na islam je preobratio i svoju 23-godišnju djevojku, podrijetlom Kolumbijku.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x