Published On: Sri, ruj 7th, 2016

Radikalni britanski imam osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja ISIL-a

Sud u Londonu osudio je radikalnoga britanskog imama Anjema Choudaryja na zatovrsku kaznu od pet godina zbog podupiranja terorističke organizacije Islamske države (ISIL).
Choudaryja je londonski sud i ranije osuđivao jer je slao online poruke potpore zabranjenim skupinama koje kontroliraju velika područja Sirije i Iraka.
Jedan od najvećih zagovornika radikalnog islama u Britaniji Choudary je osuđen u srpnju, a danas je sud odredio duljinu trajanja kazne.
Četrdesetdevetogodišnji odvjetnik pakistanskog porijekla jedna je od glavnih figura Londonistana, kako se naziva radikalni islamistički pokret utemeljen u glavnome britanskom gradu početkom 2000.
Godine 2011. organizirao je okupljanje za Osamu bin Ladena. Tada je pedesetak pripadnika njegove organizacije pred zgradom američkog veleposlanstva u Londonu spalilo američku zastavu.
Britanske vlasti smatraju da je upravo on imao ključnu ulogu u radikalizaciji mladih diljem zemlje. Privukao je pozornost javnosti kontroverznim izjavama, a putem društvenih mreža pozivao je istomišljenike da se priključe ili podupru Islamsku državu.
Bio je čest gost vodećih tv postaja gdje je iznosio svoje radikalne stavove, a u jednoj je prigodi branio praksu odsjecanje glava civilima koju provodi IS te je branio i druge zločine koje čine džihadisti te skupine.
U prave je probleme upao kada se njegovo ime pojavilo na zakletvi kalifatu Islamske države 2014./Hina/HMS/