Published On: Sri, kol 11th, 2021

RADI SE O SABOTAŽI? NES BiH: Procesuirati odgovorne zbog neangažiranja helikoptera za gašenje požara u Hercegovini

Narodni europski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) traži od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine procesuiranje svih službenih i odgovornih osoba koje su sudjelovale u sabotaži zahtjeva općina Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad, a kojima su tražile od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažman helikoptera za gašenje požara.

– Kako saznajemo iz medija, predmetni zahtjevi lokalnih zajednica, u skladu s propisanom procedurom, uredno su primljeni u Ministarstvu obrane BiH, te dostavljeni zamjeniku ministra obrane Bosne i Hercegovine Mirku Okoliću na daljnje postupanje. Procedure nalažu prosljeđivanje predmetnih zahtjeva Predsjedništvu BiH radi donošenja konačne suglasnosti o angažmanu helikoptera – priopćeno je iz NES BiH.

Kako se navodi u priopćenju, zahtjevi nikada nisu stigli u Predsjedništvo BiH, „što znači da ih je zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić neovlašteno i protuzakonito zadržao i spriječio Predsjedništvo BiH da o istima odlučuje“.

– Zloupotrebom položaja i ovlaštenja, jasno je da zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić nije izvršio svoje službene dužnosti, te je time nanio veliku štetu i povrijedio prava navedenih lokalnih zajednica.

Također, smatramo da je zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić, svjesnim kršenjem Standardnih operativnih procedura Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge nesreće, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti pa je usljed toga nastupila teža povreda prava drugog i značajna imovinska šteta.

Uzimajući u obzir navedena obilježja kaznenih djela pozivamo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da u skladu s članom 220. i 224. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine provede istragu u ovom konkretnom slučaju – stoji u priopćenju NES BiH.

guest
nije obvezno
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x