Published On: Pon, velj 10th, 2014

RADI BORBE ZA VLAST IZVELI NAROD NA ULICE: Kakva je uloga Amerike, Radončića i Komšića u ‘događanju naroda’?

“Spontano” događanje gladnih i frustriranih građana BiH, koji su zapalili i devastirali tri kantonalne vlade, stogodišnju zgradu Predsjedništva BiH, sjedište HDZ-a BiH … zapravo je jako dobro isplanirana i organizirana operacija rušenja ustavnog poretka i državnih institucija!

Naime, građani BiH uistinu su velikim dijelom i gladni i frustrirani neodgovornim ponašanjem svojih političkih elita, i bez imalo dvojbi, odavno su im utemeljeno trebali pokazati sve zube. Međutim, gladni i frustrirani građani BiH nisu sudjelovali u rušilačkim operacijama nego dobro organizirane i instrumentalizirane huliganske navijačke skupine.
Rušenje svih kantona

S jasnim ciljem, treba prisiliti kantonalnu vladu na ostavku i uništiti zgradu vlade u kojoj se više neće moći raditi. A da je to nepobitna činjenica pokazuju i subotnja zbivanja na terenu. Demonstracija nema u kantonima gdje su već uništene zgrade vlade dok se u subotu u „neosvojenom“ Bihaću opet događa “gladni” narod.

A za ponedjeljak planira se i organizira osvajanje srednjobosanske zgrade vlade u Travniku. S terena, od kantonalnog ministra unutrašnjih poslova doznajemo da se organiziraju autobusi koji će huligane u ponedjeljak prevesti u Travnik kako bi zauzeli zgradu vlade.

Zanimljivo je i znakovito da se “događanje naroda” odvija samo u dijelu BiH s bošnjačkom većinom. Kao da Hrvati i Srbi nisu ni gladni ni frustrirani ili pak kao da nemaju navijačke skupine. No, činjenica je da su i Hrvati a pogotovo Srbi iz Republike Srpske i te kako egzistencijalno ugroženi te da imaju milijun razloga za nezadovoljstvo svojim političkim elitama, no ne samo da nisu bacali Molotovljeve koktele nego uopće nisu ni prosvjedovali.

No, bošnjački stručnjaci za Molotovljeve koktele, golobradi mladići, koji u pravilu imaju kapuljaču na glavi, a koji su izazvali pravi rat u BiH, morat će odgovoriti policiji tko im je stvarni šef, organizator rušilačkog pohoda.
Aldin? Ma kakav Aldin

To svakako nije eksponirani Aldin Širanović, vođa facebook grupe “Udar”, koji je prvi pozvao na prosvjed frustrirane Tuzlake. Širanović je, vele u policiji, registrirani narkoman bez objektivnog potencijala da organizira tako masovne i dobro pripremljene operacije rušenja federalne vlasti.

Aktualni ministar vanjskih poslova i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, u petak navečer, na jednosatnoj press-konferenciji dao je naslutiti tko stoji iza demonstracije sile i rušilačkog pohoda mladih Bosanaca.

Ustvrdivši da je riječ o “državnom udaru”, i da su svi premijeri i ministri iz SDP-a spremni dati ostavke “ako ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić zajedno s Demokratskom frontom Željka Komšića i SDA želi preuzeti odgovornost u vlasti, mi nismo smetnja”.

Inače, to što je Lagumdžija kazao javno, indirektno prozivajući Radončića i Komšića za organizaciju nereda u BiH, u kuloarima se šuška na sve strane. Može se čuti i da ministar sigurnosti zadužen za očuvanje mira organizira rušenje vlasti, uništavanje državne imovine…

A Radončić pak tvrdi da kaos i anarhija koju su izazvali organizirani bošnjački huligani nije državni udar nego “demonstracija nezadovoljstva jer su njihovi roditelji gladni kruha”.

U Policiji pak vele da još nemaju dokaze tko je organizirao “spontano“ događanje naroda, no ističu kako će se jako potruditi da razotkriju naručitelje državnog udara.

Dobro upućeni, pak, vele da se “bosansko proljeće” dogodilo uz podršku prekooceanske velesile ističući da su upravo Radončić i Komšić njihovi izborni favoriti. Inače, do prije nekoliko dana američki favorit kod Hrvata je bio i predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž, no on je odlučio ostati u savezništvu sa sestrinskim HDZ-om, jer mu je obećana pozicija ministra vanjskih poslova, pa je izgubio poziciju “najperspektivnijeg” hrvatskog kadra u očima međunarodne zajednice.
Huligani u prvim redovima

I na koncu temeljno pitanje: je li cilj rušenja kantonalnih vlada samo u funkciji preuzimanja vlasti ili je pak krajnji cilj rušenje Federacije BiH s deset kantona.

Po demonstraciji nasilja, uništavanju sjedišta kantonalnih vlasti, dalo bi se zaključiti da se nasilu ubija Federacija BiH koja je nastala kao rezultat potpisanog mira nakon hrvatsko-bošnjačkog rata.

Huligani s kamenicama i Molotovljevim koktelima sigurno ne znaju što je krajnji cilj operacije za koju su iskorišteni.

ZDRAVKA SOLDIĆ l slobodnadalmacija.hr