Published On: Sri, stu 14th, 2018

RADE POD 24H PRITISKOM: SIP sutra ponovno o izboru izaslanika u Dom naroda FBiH

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine zakazalo je za sutra, 15. studenog, sjednicu na kojoj će se razmatrati primjena člana 10.12 Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Članovi SIP-a ranije su razmatrali ovo pitanje i odlučili kako će ga treba riješiti podzakonskim aktom, uz podsjećanje da je na njima odgovornost za provođenje rezultata listopadskih Općih izbora, ali su istaknuli i potrebu da se konačno riješi problem formiranja ovog doma.

Na jednoj od prethodnih sjednica najviše rasprave vodilo se o tome hoće li se kod popune Doma naroda Federalnog parlamenta primjenjivati popis iz 1991. godine ili posljednji popis stanovništva iz 2013. godine.

Članovi SIP-a Suad Arnautović i Ahmed Šantić smatraju da treba primijeniti popis iz 1991. godine, podsjećajući da odredba Ustava propisuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih prema popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Za primjenu popisa iz 2013. godine bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković, a predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je tada da očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu.

Stručnoj službi CIK-a tada je naloženo da pripremi više prijedloga tog podzakonskog akta koji bi regulirao raspodjelu mandata izaslanicima u Dom naroda Federalnog parlamenta.