Published On: Uto, srp 26th, 2022

RADANOVIĆ: Bošnjaci žele državu bez Srba i Hrvata, na prvu eventualnu odluku visokog predstavnika koja nije 100 posto u njihovu korist odmah su se mobilizirali

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ocijenio je da je koncept izmjena Izbornog zakona BiH Christiana Schmidta i način raspodjele mandata u Domu naroda Federacije BiH (FBiH) usmjeren na to da bošnjačke stranke uzmu srpske mandate.

Radanović je u izjavi Srni rekao da to osmišljeno tako što su na liste SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a, SDBiH-a, NS-a na visoka mjesta stavljene osobe koje su se samo izjasnile kao Srbi, a čiji je identitet upitan.

“Ako je izabran s liste SDA, nositelj visokih ratnih odlikovanja muslimanske Armije BiH, borio se u ratu protiv Srba u BiH, znao za zločine muslimana nad Srbima, onda taj izjašnjeni Srbin ima zakonski legalitet da bude izabran u Dom naroda ispred srpskog naroda, ali nema nikakav legitimitet”, istaknuo je Radanović.

Bošnjaci, tvrdi Radanović, žele državu bez Srba i Hrvata.

“Prvi put u BiH je samo najavljeno da se može dogoditi da samozvani visoki predstavnik donese odluku koja nije 100 posto u korist Bošnjaka, a, prema najavama, to može pomoći da Hrvati u FBiH ostvare svoja prava i odmah su se mobilizirale sve bošnjačke političke stranke”, rekao je Radanović.

Kazao je da Schmidt želi protupravno nametnuti Srbima cenzus od tri posto jednog naroda u jednoj županiji u FBiH, jer 56.550 pravoslavnih Srba, koliko ih je prema popisu stanovništva iz 2013. godine živjelo u FBiH, treba izabrati 17 izaslanika u Dom naroda FBiH.

Prema njegovim riječima, 7.058 Srba živi u Tuzlanskoj županiji, što čini 12,48 posto svih Srba u FBiH i to je minimalno da ta županija daje dva Srbina u Dom naroda FBiH.

On je pojasnio da bi tako 5.543 Srba koji žive u Zeničko-dobojskoj županiji, što je 9,8 posto cjelokupne srpske populacije u FBiH, izabralo jednog srpskog izaslanika u Dom naroda.

Radanović je naveo i da je u Županiji Sarajevo popisano 13.300 Srba, što je 23,51 posto srpske populacije u FBiH, što čini minimalno četiri srpska izaslanika u Domu naroda iz Županije Sarajevo, te dodao da će po Schmidtovim najavljenim pravilima Županija Sarajevo dati četiri izaslanika u klub Srba.

“U Srednjobosanskoj županiji je 3.043 Srba, što je 5,38 posto svih Srba u FBiH, a što je dovoljno da dobiju jedno mjesto u Domu naroda FBiH, dok će 6.432 Srba iz Hercegovačko-neretvanske županije, što je 11,37 posto svih Srba u FBiH, imati pravo na dva mandata”, rekao je.

U Bosansko-podrinjskoj županiji, kaže Radanović, popisano je 885 Srba, što je 1,56 posto srpske populacije u FBiH, tako da Goražde neće dati nijednog Srbina u Dom naroda FBiH, kao ni Posavska županija gdje je popisan 831 Srbin.

U Hercegbosanskoj županiji je popisano 10.905 Srba, što je 19,28 posto svih Srba u FBiH, što znači da će u Domu naroda FBiH biti tri izaslanika iz Drvara, Grahova, Glamoča.

Unsko-sanska županija će, kako je naveo Radanović, dati dva izaslanika iz reda srpskog naroda, jer je u toj županiji popisano 8.452 Srba, što čini 14,94 posto svih Srba u FBiH.

Radanović je ocijenio da će za preostala dva mandata “Schmidt osmisliti pravnu formulaciju kako bi ih dobile bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu”./HMS/

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Uso talyban
Uso talyban
22 dana prije

Nisu SRBI SNSD i hrvati HDZ nasljednici katoličkog i svetosavskog TERORIZMA TUDJMAN MILOŠEVIĆ KARADJORDJEVO ljeta 1991 o rasturu JUGE radi podjele Bosne i uništenja Bosnjaka

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Uso talyban
22 dana prije

Ništa Bosna, bitna je Hercegovina. Maslina, vino, ganga, ništa bukva.

Last edited 22 dana prije by Anonimac
Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

A TABUTIJADA..kako bez bukvi..pa kako da Suljaga pravi prazne tabute… a i propaace mu pilana..Suljaga & babo.kme.ba.ljo

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Uso talyban
22 dana prije

I alijini mudzahedini

CICIBAN
CICIBAN
Šta ti kažeš na ovo?  Uso talyban
21 dana prije

pa budale jedne zar vi još nasjedate na mesićeve (malo slovo)laži o karađorđevu.Koji idiot moraš biti da u to povjeruješ.A Sarajevska raja puši tu mesićevu foru pa ga dočekuju ko nekog predsjednika i kljukaju ćevapima a on im priča bajke o Ivici i Marici.Pa zar ne vidite da je Srbija posle toga krenula u totalnu ofanzivu na Hrvatsku i zauzela granice velike Srbije kako su planirali.Ali ni jedna okupacija nemože vječno trajati

Multietnička Armija RBiH srbendo!!!
Multietnička Armija RBiH srbendo!!!
22 dana prije

Ovaj čettniik našao da priča o Armiji RBiH i da govori da je neko samoprozvan? Smeta mu što se neko borio protiv gennoccidne srbadije koja je izvršila agresiju na našu državu? Idi pročitaj koju knjigu pa tek onda daji izjave za portale, preporučujem ti knjige generala dr. Rasima Delića da se malo edukuješ a ne lappraš o “muslimaskoj’ Armiji! Srbin general ARBiH Jovan Divjak je jedan od prvih koji stao u odbranu Sarajeva od genociddne srbadije, isto tako vrijedi za katolika Dragana Vikića, kako to da jedna “muslimanska” Armija ima toliko generala koji nisu muslimani?

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  Multietnička Armija RBiH srbendo!!!
22 dana prije

Jebla te muslimanska multietnička.

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
22 dana prije

Mulemanska..od naroda mule mani.. (meleza i mutanta od mule i rage..)
To su gradz oni..na celu sa …ga nci Sej dom

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Multietnička Armija RBiH srbendo!!!
22 dana prije

Hebo ti Ovana Divljaka mrtvog i ubojicu yugoDragana živog !
I maaajkuu svoju također !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Multietnička Armija RBiH srbendo!!!
22 dana prije

Netko tko ne zna da gaziš u/stav svoje zemlje, mogao bi pomisliti da si antifashista, a ne licemjer.

Lija.
Lija.
Šta ti kažeš na ovo?  Multietnička Armija RBiH srbendo!!!
22 dana prije

Masalah koliko je hrvata i srba u armiji bih,

CICIBAN
CICIBAN
Šta ti kažeš na ovo?  Multietnička Armija RBiH srbendo!!!
21 dana prije

i ta armija takozvana Bih imala je i najviše logora za civile