Published On: Čet, ožu 4th, 2021

Rađa se manje djece zbog ubojice iz zraka?

Zagađen zrak jedan je od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kako kod žena tako i kod muškaraca širom Zapadnog Balkana, upozoravaju iz kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist zrak”.

Umanjenje stanovništva
Ovim su posebno pogođene žene koje žive u zagađenim oblastima, jer uslijed zagađenja zraka mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, time i nižu plodnost, dok je izvantjelesna oplodnja manje uspješna.

Čestice prašine PM2.5 smanjuju plodnost kod žena za 2% na svakih 10 µg/m3 prisustva ovih čestica u zraku. Zagađeni gradovi širom regije Zapadnog Balkana imaju i preko 50 µg/m3 (PM2.5), što je duplo više od dozvoljenih godišnjih vrijednosti i može smanjiti plodnost i do 10% kod žena.

Dnevne vrijednosti PM2.5 u pojedinim gradovima često prelaze i 200 µg/m3 što može povećati neplodnost kod žena uslijed zagađenja zraka i za više od 10 posto.

Kod muškaraca zagađenje česticama prašine dolazi do testisa, gdje uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i do češćeg pobačaja u trudnoći uslijed programirane smrti ćelija.

Neplodnost i smanjenje prirodnog priraštaja predstavljaju važne faktore umanjenja stanovništva u zemljama Zapadnog Balkana i u stalnom su porastu, upozoravaju iz kampanje.

Znanstvena istraživanja potvrdila su da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba značajno viša u periodu izlaganja zagađenom zraku. Studija iz 2010. koja je obuhvatila područje grada Labina u Hrvatskoj pokazuje da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba u gradu bila značajno viša u periodu izlaganja zagađenom zraku iz obližnje termoelektrane na ugalj – u usporedbi s periodom kada takve izloženosti nije bilo.

Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu sagorijevanja uglja povećavaju i do 13% rizik od pobačaja, dok izloženost PM2.5 i PM10 česticama smanjuje stopu začeća.

Zrak zagađen česticama prašine, teškim metalima, mikro i nano plastikom, kao i drugim zagađujućim materijama, dovodi do uvećane stope pobačaja i pored procesa izvantjelesne oplodnje, jer zagađen zrak u laboratorijama za izvantjelesnu oplodnju smanjuje postotak uspješnosti.

Promocija zdrave trudnoće
Kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist zrak” poziva građane i građanke iz zemalja Zapadnog Balkana da se priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitetu zraka, a time i smanjili neplodnost i unaprijedili zdravlje djece.

”Zahtijevamo da se hitno riješi kronični problem zagađenog zraka koji ubija zemlje Zapadnog Balkana. Napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju električne energije najbitnija je mjera za poboljšanje kvaliteta zraka, a važnu ulogu može imati zamjena ložišta u domaćinstvima ekološki čistijim rješenjima, solarni paneli na krovovima kuća i zgrada i projekti unapređenja energetske efikasnosti”, istaknuli su.

Nadležne institucije trebale bi raditi na politikama promoviranja zdrave trudnoće, kako bi se unaprijedilo znanje žena i muškaraca tijekom trudnoće i kako bi buduće majke mogle bolje da zaštite sebe i plod.

Izvantjelesna oplodnja mora biti dostupna svima koji žele da imaju djecu. Uz to je potrebno osigurati visoko efikasne filtere za filtriranje zraka u zatvorenom prostoru, uz pravovremeno obavještavanje o zagađenosti zraka kako bi se izbjegavale aktivnosti na otvorenom onda kada je kvalitet zraka loš.

Jedna od mjera ublažavanja štetnog utjecaja zagađenog zraka je i smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, naročito ambalaže koja ne podliježe reciklaži, kao i zamjena sintetičkih vlakana prirodnim.

Svrha je da se spriječi emisija i unošenje mikro i nanoplastike, jer samo jedan ciklus pranja sintetičkog veša izbaci preko 700.000 vlakana, a zagađenje plastikom također utječe na neplodnost.

Potrebno je poboljšati kapacitete dijagnostičkih centara kao i izvođenje zajedničkih studija koje će koristiti podatke praćenja i mjerenja posljedica zagađenog zraka na neplodnost, prijevremena rođenja, nastanak bolesti i smrtnost novorođenčadi u zemljama Zapadnog Balkana.