Published On: Pet, pro 5th, 2014

QUO VADIS HRVATSKA? Skinuli s programa predstavu o Vukovaru jer je Ani Gruici puklo da je profašistička?!

Skinuli s programa predstavu o Vukovaru jer je glumica rekla da je profašistička?!

 Splitsko Gradsko vijeće je, jednoglasnom odlukom 29 nazočnih vijećnika, zatražilo očitovanje Upravnog vijeća i ravnatelja Gradskog kazališta mladih o svim okolnostima zbog kojih nije izvedena premijera predstave “Priča iz Vukovara” u kojoj autor Pere Eranović, kako je istaknuto, afirmira vrijednosti Domovinskog rata.

Toj odluci prethodila je polemika između vijećnika HDZ-ove koalicije koji su oštro negodovali zbog toga što ta predstava nije izvedena – a trebala je biti prije Dana sjećanja na žrtve Vukovara, i vijećnika SDP-ove koalicije koji su isticali kako se Gradsko vijeće nema pravo miješati u programski repertoar bilo koje kulturne ustanove.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić je kazao kako je na sjednici Upravnog vijeća splitskog Gradskog kazališta mladih u rujnu ove godine rečeno da se predstava “Priča iz Vukovara” ne može izvesti u toj kazališnoj kući jer je profašistička i proustaška te je Upravno vijeće Gradskog kazališta mladih zatražilo da prije izvedbe pregleda snimke te predstave, koja se igra diljem Hrvatske.

Kako piše Slobodna Dalmacija , da je predstava profašistička, navodno je izjavila glumica Ana Gruica, pa je autor “Priče iz Vukovara” odlučio da se predstava ne izvodi u Splitu.

“Ta predstava na pozitivan način govori o vrijednostima Domovinskog rata i proglašavati je profašističkom znači diskreditiranje i vrijeđanje Domovinskog rata i tražimo raspuštanje Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih”, rekao je Škorić, koji smatra da bi se Upravno vijeće Gradskog kazališta mladih trebalo ispričati zbog takvih kvalifikacija te predstave.

“Gradsko vijeće treba zatražiti od Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih da ono kaže svoje mišljenje o toj predstavi te da je stavi na repertoar jer se ona izvodi diljem Hrvatske”, kazao je Škorić.

Vijećnik SDP-a Gojko Čepo je replicirajući Škoriću istaknu kako se Gradsko vijeće nema pravo od Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih tražiti stajalište o predstavi niti da je uvrsti na repertoar jer bi to, po Čepi, bilo zadiranje u autonomiju kulturne ustanove.

“Gradsko vijeće se ne može miješati u program Gradskog kazališta mladih jer bi to bilo političko uplitanje”, kazao je Čepo.

Reagirala je Ljubica Vrdoljak (HDZ) rekavši kako je Gradsko kazalište mladih u vlasništvu Grada Splita te stoga Gradsko vijeće ima pravo tražiti očitovanje Upravnog vijeća tog kazališta o tome.

Dogradonačelnik Splita Goran Kovačević (HNS) je kazao kako je na Upravnom vijeću Gradskog kazališta mladih bilo neprimjerenih kvalifikacija o predstavi, ali da to nije stav cijelog Upravnog vijeća, nego pojedinačno stajalište jednog od članova.

“U međuvremenu je promijenjen sastav Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih i bilo bi prikladno od njega zatražiti detaljnu informaciju na temelju koje bi Gradsko vijeće moglo zauzeti stajalište na svojem sljedećem zasjedanju“, rekao je Kovačević.

Vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić je ustvrdio kako je predstava “Priča iz Vukovara” skinuta s repertoara Gradskog kazališta mladih “nasilno i na najprljaviji način” te Gradsko vijeće i javnost imaju pravo znati što se sve događalo.

Vijećnik Srđan Gjurković (HNS) rekao je kako kvalifikacije o predstavi “Priča iz Vukovara”, koje su se čule na Upravnom vijeću toga kazališta nisu primjerene, ali Gradsko vijeće mora voditi računa o tomu da ono ne može preporučivati kazalištu što će biti na njegovom programu jer bi to bilo miješanje u umjetničke slobode.

Upravno vijeće Gradskog kazališta mladih ima pet članova od kojih tri imenuje Gradsko vijeće, a dva su iz reda uposlenika tog kazališta, rečeno je na sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Monodrama mladog splitskog glumca Pere Eranovića je njegov diplomski rad na Akademiji dramskih umjetnosti u Splitu, a temeljio ju je na “Pričama iz Vukovara” Siniše Glavaševića.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare