Published On: Pet, velj 14th, 2014

Mostarski studenti raskrinkali hrvatsku moralnu poduzetnicu: ‘Nije lako u ovako neprijateljskom okruženju ostati miran’

Jučer se na Filozofskom fakultetu u Mostaru održalo predavanje ikone hrvatskog moralnog poduzetništva Željke Markić.

‘Ja se u svojim liječničkim procjenama držim onih procjena koje postoje na listi bolesti, a razumijem da je homoseksualnost nedavno skinuta s liste bolesti’, odgovorila je Markićeva na pitanje jedne studentice smatra li da je homoseksualnost bolest i svojim odgovorom izazvala gromoglasan smijeh studenata i studentica.

Naime, kontroverzna moralna poduzetnica, koja je u srijedu stigla u Mostar kako bi u jeku klasnih previranja održi predavanje na temu ‘Kako sam organizirala referendum’, loše se provela na predavanju na Filozofskom fakultetu pred punom dvoranom studenata koji su je na kraju 40-minutnog izlaganja zasuli pitanjima o utemeljenosti njezinog neokonzervativnog aktivizma, te je prozvali zbog stavova iznesenih u javnosti, na što je, po običaju, Markićeva uglavnom izbjegavala dati jasan odgovor.

Iako je Markićeva došla s namjerom da studentima održi predavanja, studenti su njoj održali predavanje, ukazujući na logičke i teorijske procjepe koji leže u samoj suštini njezinih tvrdnji.

 

 

Studenti su je nekoliko puta upozorili da izbjegava dati izravan odgovor na postavljena pitanja na što je Markićeva odgovorila daljnjim demagogiziranjem.

 

‘Nije lako u ovako neprijateljskom okruženju ostati miran’, kazala je u jednom trenutku konzervativna vizionarka.

Jedan ju je student upozorio kako njezine tvrdnje naprosto nemaju teorijsko utemeljenje te kako se iza njezinih površnih i krivo iznesenih statistika ne krije nikakva dublja teorijska podloga. Upoznao ju je sa etabliranim znanstvenim disciplinama koje nedvosmisleno ukazuju na razlike između spola i roda, kao i sa suvremenim post-strukturalističkim pravcima koji govore i o samom spolu kao o društvenom konstruktu.

Kada je čula argument poznate svjetske filozofkinje Judith Butler, Markićeva se prenerazila.

Nakon što ju je student izravano pitao da objasni svoj teorijski temelj za argumente koje iznosi, Markićeva je u svom dobro poznatom stilu nastojala izbjeći odgovor posezanjem za samoviktimizacijskom diverzijom.

‘Ovaj vaš način komunikacije nikako nije akademski, način na koji vi komunicirate šalje uvredljiu poruku’, odgovorila je Markićeva na vrlo argumentirano i uljudno izneseno pitanje teorijski vrlo pismenog studenta.

Kada su studenti prokazali njezinu demagogiju i prisilili je da ponudi odgovor na pitanje, Markićeva se samo pozvala na klasično mjesto u konzervativnom diskursu – tzv. ‘zdrav razum’.

‘Zdrav razum pokazuje da samo biološki spol  određuju ključne funkcije, a ta funkcija reprodukcije je ona koja je važna za temu kojom se mi bavimo’, kazala je Markićeva i ponovno izazvala podsmjehe studenata.

Jedna ju je studentica upitala i smatra li licemjernim u političkom životu zalagati se za život od začeća, a u poslovnom ubirati profit od testiranja kontracepcijskih sredstava na što je Markićeva ponovno pokušala ‘zamutiti vodu’, kazavši:

‘Ja nisam znala da se u hrvatskoj smatra licemjernim testirati bilo što vezano uz kontracepciju ili koristiti kontracepciju’, iako je bilo potpuno jasno da se sadržaj pitanja uopće ne odnosi na generalni stav hrvatskog društva prema kontracepciji, nego stav Željke Markić osobno kao s jedne strane farmaceutske poduzetnice, a s druge strane moralne poduzetnice.

Kada su ostali studenti podržali studenticu koja je postavila pitanje, Markićeva je kazala: ‘Ovo je odličan primjer propagande’.

Druga studentica je upozorila Markićevu da nije dobro kada se odluke suda ne preispituju i uzimaju zdravo za gotovo jer da se s takvom autoritarnošću oduvijek odnosilo prema sudskim odlukama, žene nikada ne bi dobile pravo glasa.

Svojim je pitanjem zaradila pljesak ostalih studenata što je Markićeva odlučila iskoristiti kako bi ponovno izbjegla ponuditi kontraargument.

‘Na vašem fakultetu je običaj pljeskati iza svakog pitanja ili je to nešto izuzetno za ovu priliku? Ovakvo pljeskanje stvara navijački dojam, a to nije potrebno među akademskim građenima koji razgovaraju o jednoj temi koja je društveno odgovorna. U interesu poštivanja demokratskih standarda, molim vas nemojte pljeskati’

‘Vi imate u Americi zahtjeve za legalizaciju poligamije, a u Nizozemskoj zahtjeve da se pedofilija tretira kao seksualna orijentacija. Ne možemo sve preispitivati’, odgovorila je Markićeva.

‘Sud je rekao da lobisti homoseksualnih osoba koji pokušavaju ušutkat sve druge ne mogu reći da je brak ljudsko pravo’, odlučna je Markić.

Kada je krenula govoriti o starom Rimu kako bi argumentirala opravdanost heteronormativne ustavne definicije braka ponovno je zaradila podsmjehe studenata.

‘Ja vidim po vašem licu ne sviđa odgovor, ali ja bih ipak završila’, odgovorila je moralna poduzetnica na reakcije studenata.

I doista je i završila, međutim sa splasnulim ambicijama o svojim kolonijalističkim aspiracijama ‘prodavanja pameti’. Izvjesno je da više neće bosansko-hercegovačkim studentima držati predavanje naslovljeno ‘Kako sam organizirala referendum?’.

queer.hr