Published On: Ned, ožu 14th, 2021

Putovnica-potvrda o cijepljenju radi putovanja unutar EU moguća od 17. ožujka

Putovnica-potvrda o cijepljenju protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Europske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. ožujka i važit će samo za cjepiva čiju je djelotvornost ustanovila Europska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je europska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, putovnica-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantenu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Europski komesar za pravosuđe Didier Reynders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti cijepljenje za razna cjepiva, ali uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za cjepiva koje je odobrila nadležna europska služba i to su Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson.

Putovnica-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

Time da će građani unutar EU moći putovati slobodno i uz testove ili karantenu se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o putovnici, uvjerenju o cijepljenju potvrdi Europski parlament.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare