Published On: Sri, ožu 27th, 2013

PUTOVIMA PREDAKA: Turčin oštetio BiH za 211.000 KM

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Turske Pale Hanifija / 34 /, nastanjenog u Sarajevu, zbog carinske prijevare u iznosu od oko 211.000 KM.
Hanifi se tereti da je u razdoblju od 8. ožujka 2008. do 8.prosinca 2009. godine, radeći u svojstvu odgovorne osobe poduzeća “Megakom” Tuzla, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih pristojbi koje se plaćaju na uvezene proizvode, podnio carinskom organu krivotvorenu carinsku ispravu i druge dokumente koji su lažni.
Optuženi se tereti da je prilikom uvoza robe iz Ukrajine s prodavačima dogovorio da izdaju dvojne fakture-račune, tako da su računi sa stvarno ugovorenim iznosima cijena robe korišteni pri izlazu iz Ukrajine, au BiH su korišteni lažni računi s umanjenim cijenama iste količine robe.
Hanifi se tereti da je sa sedam kaznenopravnih radnji, prilikom uvoza u više navrata, izbjegao plaćanje carine, carinskog evidentiranja i poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 211.594 KM, oštetivši tako budžet BiH za navedenu svotu.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.