Published On: Sri, lip 22nd, 2016

Putinovi “Noćni vukovi” stižu u Bosnu i Hercegovinu

Najveća bajkerska skupina iz Rusije “Noćni vukovi”, koja je između ostalog poznata i po prijateljstvu sa Vladimirom Putinom počinje svoju turneju pod nazivom “Slavenski svijet 2016”, u sklopu koje će posjetiti i Bosnu i Hercegovinu…

U maršu koji zovu i “jačanje dijaloga između slavenskih naroda” posjetit će ukupno 12 zemalja, među kojima i Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku.

Evgeni Strogov, generalni šef ruske moto turističke organizacije pojasnio je da se turneja planira proteklih šest mjeseci, s ciljem jačanja suradnje između Rusije i zemalja slavenskog porijekla.

Želimo povezati pravoslavne zemlje slavenskog svijeta. Na Balkanu imamo Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru, i mislim da se tamo možemo osjećati kao kod kuće, kazao je za bugarski nacionalni radio Strogov.

“Noćne vukove” inače predvodi Alexander Zaldonstanov, koji ima nadimak “The Surgeon”, odnosno “Hirurg”, a organizacija postoji od 1980. godine, kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i rock’n’roll muzike.

Sada imaju jake konekcije sa Vladimirom Putinom, prvim čovjekom Rusije, koji ih u medijima često oslovljava sa “prijatelji”.

Balkan Insight piše da su “Noćni vukovi” redovnu sudionici nacionalnističkih marševa, financirani su sa Kremlja, a umiješani su duboko u strukturu ruske pravoslavne crkve.

Njihove posjete Bugarskoj uvijek donose podijeljena mišljenja, budući da jedna strana javnosti ih podržava, dok druga smatra da su oni tu samo da bi provocirali.

Neće im biti prvi put da idu u Crnu Goru, budući da su već jednom došli u manastir Ostrog – gdje im je društvo pravio Emir Kusturica.