Published On: Čet, ruj 24th, 2020

PUTINOV BJELORUSKI KOMŠIĆ: “Lukashenkovom mandatu nedostaje demokratski legitimitet”

Povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije (EU) Josep Borrell izjavio je danas da novom mandatu bjeloruskog predsjednika Alexandera Lukashenka nedostaje demokratski legitimitet jer je baziran na lažiranim izbornim rezultatima.

“Takozvana inauguracija Lukashenka izravno je u suprotnosti s voljom velikog dijela bjeloruskog stanovništva, što je izraženo u masovnim, bez presedana i mirnim prosvjedima nakon izbora”, naveo je Borrell.

Borrellov komentar uslijedio je dan nakon što je Lukashenko službeno položio zakletvu za sedmi mandat kao bjeloruski predsjednik, unatoč kontinuiranim kontroverzama oko rezultata prošlomjesečnih izbora.

“EU ne priznaje rezultate tih izbora. Pozivamo na nacionalni dijalog i nove inkluzivne, transparentne i vjerodostojne izbore u skladu s voljom bjeloruskog naroda“, poručio je Borrell.

Šef europske diplomacije Borrell je pohvalio hrabrost prosvjednika koji nastavljaju mirno prosvjedovati za demokraciju i za svoja temeljna prava, te je pozvao bjeloruske vlasti da zaustave nasilje.

Lukashenkova ceremonija polaganja prisege održana je jučer u Palači neovisnosti u Minsku, a Lukashenko je nakon ceremonije izjavio da Bjelorusi nisu samo ponovno izabrali svog predsjednika, već da su branili miran život i suverenitet u Bjelorusiji.

Prosvjedi u Bjelorusiji traju otkako je Lukashenko proglasio pobjedu na izborima koji su održani 9. kolovoza, koji je prvi put došao na vlast 1994. godine, proglašen pobjednikom na anketama 9. kolovoza.

Bjeloruska oporba i veći dio međunarodne zajednice, uključujući SAD i EU, osporavaju rezultate i pobjedu Lukashenka koji je na čelu Bjelorusije još od 1994. godine.

EU razmatra uvođenje sankcija za pojedinace koji su uključeni u kršenje ljudskih prava i krivotvorenje izbornih rezultata u Bjelorusiji, a ministri vanjskih poslova zemalja EU trebali su u utorak u Bruxellesu usvojiti restriktivne mjere.

Prijedlog tih mjera je propao zbog protivljenja Južnog Cipra, koji je svoju podršku povezivao sa prijedlogom uvođenjem sankcija Turskoj zbog konflikta na istočnom Mediteranu./AA/HMS/