Published On: Čet, svi 13th, 2021

Putin zagovara deeskalaciju, Erdogan “lekciju” protiv Izraela

Ruski predsjednik Vladimir Putin (l.) I njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan. AFP fotografija iz arhive

Ruski je predsjednik u srijedu pozvao na deeskalaciju sukoba između Hamasa i hebrejske države tijekom razgovora s turskim kolegom, koji, puno uvredljiviji, traži da Izraelu pruži “lekciju”.

Prema Kremlju, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan “izrazili su duboku zabrinutost zbog kontinuiranih borbi, zbog povećanja broja mrtvih i ranjenih”.

Rusko je predsjedništvo tako procijenilo da su dvojica čelnika pozvali “stranke u deeskalaciji”, dok gospodin Putin održava dobre odnose s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, palestinskim čelnicima i gospodinom Erdoganom.

Tursko je predsjedništvo sa svoje strane izvijestilo o mnogo uvredljivijim pozicijama Recepa Tayyipa Erdogana, koji je u ovom telefonskom intervjuu “naglasio da je nužno da međunarodna zajednica Izrael nauči čvrstoj i odvraćajućoj lekciji”.

On je osudio “drske napade na džamiju Al-Aqsa (u Jeruzalemu) i Palestince”, prema ovom izvoru.

Gorljivi branitelj palestinske stvari, turski šef države također je “podvukao potrebu za radom na ideji raspoređivanja međunarodnih zaštitnih snaga na tom području za zaštitu palestinskih civila”.

Ove izjave dolaze u pozadini pojačanih tenzija i nasilja zbog kojih je više od 40 mrtvih u pojasu Gaze, bombardirano od strane izraelskih snaga, i u Izraelu, gdje je Hamas pojačao raketne napade.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo je hitno sastati se u srijedu, nakon što se u ponedjeljak nije uspjelo dogovoriti o zajedničkoj izjavi.