Published On: Sun, Jul 3rd, 2016

Putin za 17 godina rada “uzeo” samo jedan slobodan dan

Ruski predsjednik Vladimir Putin zbog brojnih državničkih obaveza ostat će uskraćen za godišnji odmor, barem do rujna.

“Ne znam kada će predsjednik otići na odmor. Iskreno govoreći, gledam njegov raspored rada i do 1. rujna ne vidim da je ovdje upisan godišnji odmor, nažalost”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. Pres-tajnik Kremlja je otkrio da će on otići na odmor u kolovozu, ako mu se “posreći”.

Inače, od ranije je poznato da prvi čovjek Rusije godišnje odmore najradije provodi u neistraženim dijelovima svoje zemlje ili u svojoj rezidenciji u Sočiju. “Ima regija u Ruskoj Federaciji koje volim. Ima nekih u kojima nikada nisam bio”, izjavio je ranije Putin.

Ruski predsjednik odavno nije imao čak ni slobodan dan. Posljednji put slobodan dan je uzeo za svoj 62. drugi rođendan, i to u listopadu 2014. godine. Taj dan je proveo u sibirskoj tajgi, od 300 do 400 kilometara udaljenoj od naselja, i prema kasnijem vlastitom priznanju tu je “zaradio” upalu mišića. Kremlj je tada priopćio da je to ”prvi put za 15 godina da je Putin uzeo slobodan dan”.

Prošle godine Putin je rođendan proveo na službenom putu u Sočiju, a uvečer je igrao hokej sa poznatim hokejašima veteranima i sa sudionicima Noćne hokejaške lige. Da je Putin radoholičar pokazuju i brojke — u razzdoblju od 7. svibnja 2015. do 7. svibnja 2016. imao je 311 radnih dana, sudjelovo je u 902 različita posla, ne računajući rad sa dokumentima i putovanja.

Ruski mediji su izbrojali da je prošle godine predsjednik imao 363 sastanka, od kojih su 315 bili u bilateralnom formatu, 10 u trilateralnom i 38 u proširenom sastavu. Za to vrijeme, Putin se sreo sa više od 230 ljudi, sa 103 Rusa i sa 101 strancem.

Također, ruski predsjednik je u istom razdoblju imao 109 telefonskih razgovora. Pored toga, on je razgovarao i sa 20 predsjednika država (55 razgovora), sa devet šefova vlada (27 razgovora) i pet monarha (14 razgovora). Prema računici ruskih medija, Putin je najčešće nastupao na pregovorima — 283 puta, sjednicama (63), konsultacijama (42), a također i na prijemima i ceremonijama (46). Sa medijima Putin je razgovarao 30 puta.