Published On: Pet, pro 18th, 2020

Putin u sljedećem desetljeću želi smanjiti siromaštvo u Rusiji za polovicu

Cilj smanjenja udjela ruskih građana koji imaju primanja ispod razine koja je dovoljna za život s 13,5 posto na 6,5 posto do 2030. godine ambiciozan je, ali realan zadatak, smatra ruski predsjednik Vladimir Putin.

„Loše je, naravno, što će ostati i tih 6,5 posto, ali moramo poći od stvarnosti; mislim da je ovo realno. Cilj je ambiciozan, ali može se postići“, rekao je Putin tijekom svoje godišnje konferencije za tisak u četvrtak.

Predsjednik je podsjetio da je 2000. godine oko 29 posto stanovništva zemlje živjelo ispod granice siromaštva.

“U 2017. godini dosegli smo razinu od oko 12,3 posto onih koji žive ispod granice siromaštva. Sada se, nažalost, zbog svih ovih problema, povezanih s Covidom-19, broj popeo na 13,5 posto. To je, naravno, puno; oko 20 milijuna ljudi“, rekao je Putin.

Govoreći o rastu cijena hrane u zemlji, predsjednik je objasnio da je to posljedica rasta cijena hrane u inozemstvu. “Oni, domaći proizvođači, počeli su povećavati domaće cijene koju su sada usporedive s cijenama svjetskog tržišta, što je potpuno neprihvatljivo”, rekao je Putin.

Primijetio je da je vlada brzo reagirala na njegovu zapovijed o stabiliziranju situacije. Prošli je tjedan Putin zatražio rješenje u pogledu problema porasta cijena osnovnih namirnica. Nakon toga, premijer Mikhail Mišustin naložio je vladi izradu popisa hitnih mjera za suzbijanje povećanja cijena hrane.