Published On: Čet, kol 11th, 2016

Putin tvrdi da Ukrajina pokušava izvesti invaziju na Krim. “Poduzet ćemo mjere”…

Rusija je u srijedu optužila Ukrajinu da pokušava izvršiti oružani napad na Krim, poluotok koji je Rusija anektirala 2014. godine u jeku rusko-ukrajinskog rata, zbog čega su EU i SAD uvele sankcije Moskvi.

Prema navodima ruske obavještajne službe FSB, tijekom proteklog vikenda dogodila su se dva pokušaja napada, pri čemu su poginuli ruski vojnik i djelatnik FSB-a. Kako javlja BBC, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Ukrajina upustila u “glupa i zločinačka” djela i da će Rusija na Krimu poduzeti “daljnje sigurnosne mjere”.

S druge strane, Ukrajina je odbiacila te optužbe i navedene informacije proglasila lažnim. Ukrajinska novinska agencija Interfax-Ukrajina citirala je, kako prenosi BBC,Jurija Tandita, pomoćnika šef ukrajinske sigurnosne službe, koji je rekao da Ukrjina nije i neće zauzimati svoj teritorij silom.

Drugi ukrajinski dužnosnici optužili su Rusiju da pojačava svoje vojne snage na Krimu blizu granice s Ukrajinom, što tumače da bi moglo značiti kako se Moskva priprema za ofenzivne operacije.

FSB pak tvrdi da su ukrajinske snage namjeravale sabotirati ključnu infrastrukturu anektiranog teritorija, uz artiljerijsku potporu s ukrajinskog teritorija, pri čemu je poginuo ruski vojnik, dok je ruski obavještajac stradao dok je pokušao uhvatiti Ukrajince koji su se pokušali ubaciti na Krim. Prema ruskim tvrdnjama, nakon neuspjelog “terorističkog napada” na tom su području pronađene bombe, streljivo i mine.

Putin je rekao da nema svrhe u daljnjim pregovorima s Ukrajinom i pozvao je SAD i Europu da izvrši pritisak na Kijev kako bi promijenili svoje ponašanje, javlja BBC.