Published On: Čet, lis 8th, 2015

Putin svim silama udara po Siriji, Amerika priznala: ‘Naši su avioni morali bježati, prijetio je bliski susret’

SNIMKE LANSIRANJA PROJEKTILA Putin svim silama udara po Siriji, Amerika priznala: 'Naši su avioni morali bježati, prijetio je bliski susret'

RIM – Sjedinjene Države neće vojno surađivati s Rusijom u Siriji jer je strategija Moskve “tragično manjkava”, izjavio je u srijedu američki ministar obrane Ash Carter, dok je rusko ministarstvo obrane priopćilo da SAD samo traži izgovor da ne surađuje u borbi protiv terorizma.

Međutim, SAD je voljan održavati osnovne, tehničke razgovore s Rusijom kako bi pokušao zajamčiti sigurnost pilotima.

“Nismo spremni surađivati na strategiji koja je, kako smo objasnili, manjkava, tragično manjkava s ruske strane”, rekao je Carter tijekom posjeta Rimu ponovivši američke optužbe da ruski zračni udari nisu usmjereni na militante Islamske države.

Rusija je pokrenula svoju zračnu kampanju prošloga mjeseca priopćivši da će gađati Islamsku državu. Međutim, njezini zrakoplovi su bombardirali i druge pobunjeničke skupine koje se protive sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, savezniku Moskve. Neke od tih skupina podržava Washington.

“Bez obzira na to što govore Rusi, mi ne pristajemo surađivati s Rusijom sve dok slijedi pogrešnu strategiju i gađa te ciljeve”, rekao je Carter.

“Nastavit ćemo osnovne, tehničke razgovore o prefesionalnim sigurnosnim procedurama za naše pilote koji lete nad Sirijom. To je to. Ostavit ćemo kanal otvorenim jer je to stvar sigurnosti naših pilota.”

Nedugo nakon Carterovih izjava Pentagon je potvrdio da je u barem jednom navratu u posljednjih šest dana avionima američke koalicije koji napadaju Islamsku državu naložena hitna promjena rute kako bi izbjegli bliski susret s Rusima.

U međuvremenu je rusko ministarstvo obrane priopćilo u srijedu da je odbijanje Washingtona da podijeli s Moskvom obavještajne podatke o položajima Islamske države pokazalo da SAD traži izgovor da se ne bori protiv terorizma.

“Naši partneri iz drugih zemalja, koji vide stvarnog neprijatelja u Islamskoj državi koji mora biti uništen, aktivno pomažu s podacima o bazama, skladištima, zapovjednim mjestima i kampovima za obuku”, rekao je general Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, a prenijela je RIA Novosti.

“Međutim, oni koji izgleda imaju drukčije mišljenje o toj terorističkoj organizaciji stalno traže razloge za odbijanje suradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma”, kazao je on misleći pritom na Washington.

Inače, Rusi su popodne objavili nekoliko fotografija i snimaka s vojnog broda koji je iz Kaspijskog mora rešetao Siriju.

Vođa sirijskih pobunjenika: ‘Borba zajedno s režimskom vojskom? Nikada!’

Vodeći sirijski zapovjednik pobunjeničkih snaga rekao je u srijedu da je nelogično da se Slobodna sirijska vojska (FSA) pridruži Damasku u borbi protiv terorističke Islamske države, nakon što je ruski predsjednik rekao da je njegov francuski kolega izložio takav prijedlog.

Bašar al-Zoubi, čelnik skupine koja se bori pod zastavom FSA u južnoj Siriji, rekao je: “Prije nego što se borimo protiv Daesha zajedno sa sirijskom vojskom, mora se uzeti u obzir da je upravo sirijski režim doveo Islamsku državu u Siriju”, rekao je Al-Zoubi.

Daesh je arapsko ime za Islamsku državu koje rabe njezini protivnici.

Francuska je ponovila da je potrebno da se vladine snage i umjereni pobunjenici udruže u borbi protiv Islamske države, ali samo nakon što predsjednik Bašar al Asad ode s vlasti.

Zoubi je rekao da mu ta ideja nikad nije predložena.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare