Published On: Pon, ožu 31st, 2014

Putin se neće zaustaviti dok ne osvoji Belorusiju, baltičke zemlje i Finsku

Nakon pripajanja Krima i nagomilavanja snaga na granici s Ukrajinom, Vladimir Putin se neće zaustaviti u pokušaju da proširi Rusiju, izjavio Andrei Illarionov, bivši savjetnik ruskog predsjednika za ekonomiju.

”Putin se neće zaustaviti sve dok ne ‘osvoji’ Belorusiju, baltičke zemlje i Finsku”, izjavio je Andrei Illarionov za Svenska Dagbladet.

Illarionov, koji je bio Putinov savjetnik od 2000. do 2005. godine, rekao je da ruski predsjednik nastoji stvoriti ”povijesnu pravdu” povratkom na dane iz razdoblja posljednjeg cara Nikolaja Drugog i Sovjetskog Saveza pod Staljinom.

Kako prenosi Tanjug, u izjavi za švedski list, Illarionov je naveo kako bi Rusija mogla tvrditi da je davanje neovisnosti Finskoj 1917. godine bio čin ”izdaje protiv nacionalnih interesa”.

”Možda on (Putin) neće to odmah ići ostvarivati, ali ima to na svojoj agendi”, rekao je Illarionov.

Finska, koja je 108 godina bila dio Ruskog carstva kao autonomna pokrajina, u posljednje vrijeme je pojačala nadzor nad Baltičkim morem.

”Putinov stav je da on štiti ono što pripada njemu i njegovim prethodnicima. Dijelovi Gruzije, Ukrajine, Bjelorusije, baltičkih država i Finske su područja za koje Putin tvrdi da mu pripadaju. Zapadni lideri su, sudeći iz onog što izjavljuju, potpuno zaboravili da na svijetu postoje neki lideri koji žele osvojiti druge zemlje”, kazao je Illarionov, koji trenutno radi u Centru za globalnu slobodu i napredak vašingtonskog Cato instituta.